Tror man er feit – og blir det

Tenåringer som føler seg tjukke selv om de har normal vekt, har større risiko for å bli overvektige i voksen alder. Det viser verdens første studie som ser på forholdet mellom selvopplevd og reell overvekt fra tenåringsalder til voksenlivet. Studien tok for seg 1196 personer, som alle var normalvektige tenåringer i 1995–97. De ble fulgt opp igjen tjue år etter. Da var halvparten av dem fortsatt normalvektige. Men blant de som var blitt overvektige, fant forskerne en tydelig forskjell: Langt flere av jentene som hadde følt seg tjukke i tenårene, ble overvektige i voksen alder, målt etter både BMI-skala og midjemål, enn blant dem som ikke hadde følt seg tjukke.

– Én forklaring kan ligge i psykososialt stress. Stress er forbundet med fedme rundt midjepartiet. Det psykososiale stresset rundt det kroppstynne idealet, sammen med oppfatningen av en selv som overvektig, kan resultere i at man legger på seg, sier NTNU-forsker Koenraad Cuypers, som ledet studien.