Fedme er et økende problem i den norske befolkningen. Dermed rammes stadig flere av sykdommen PCOS. Foto: Scanpix

Fedme gjør flere barnløse

Sykdommen kalles polycystisk ovarialsyndrom – forkortet: PCOS. Vanlige symptomer er økt hårvekst på kroppen og i ansiktet, tendens til kviser og sjeldnere menstruasjon. Nedsatt fruktbarhet og mange spontanaborter hører også med til bildet. Og fedme forverrer plagene.

– Mange kvinner kan ha denne sykdommen uten å vite om det, sier Sven M. Carlsen, hormonekspert og professor ved NTNU.

– Det er kanskje først når de banker på døra til legen fordi de sliter med å bli gravide, at de får vite at de er syke.

Blir mer mandige

– Fedme endrer hormonbalansen i kroppen slik at kvinner som er disponert for det, utvikler PCOS, sier Carlsen. – Hos kvinner med PCOS virker ikke insulin som den skal. Bukspyttkjertelen kompenserer for det ved å produsere mer insulin slik at blodsukkeret skal holdes normalt. Men det økte insulinnivået fører til økt produksjon av testosteron.

– Testosteron produseres i eggstokkene.

Og kvinner som har mye testosteron, har gjerne også økt antall små cyster på eggstokkene, som gjør det vanskelig å bli gravid, forklarer Carlsen.

Han sier at en av ti kvinner i fruktbar alder kan ha sykdommen. – Men flere kan ligge i løypa for å utvikle det, uten å være hardt rammet. Det finnes mange grader av PCOS, sier Carlsen.

Og sykdommen brer om seg på landsbasis. Grunnen er enkel: Jo mer fedme i befolkningen, desto flere rammes av PCOS.

Fedme går i arv

– Spissformulert kan vi si at kvinner med PCOS har samlet opp det meste av det som er trist og leit i svangerskapet. De har økt forekomst av spontanaborter, svangerskapsforgiftning og svangerskapsdiabetes, og flere føder for tidlig. Kvinner med PCOS har også tre ganger så stor risiko for å utvikle diabetes type 2, sier Carlsen.

Men det er ikke bare mor som rammes. Barn som fødes av mødre med svangerskapsdiabetes, har selv økt sjanse for å få svangerskapsdiabetes og diabetes type 2. Barn som fødes for tidlig, har økt forekomst av plager som kan følge dem resten av livet. Barn som fødes av tykke mødre, har større risiko for å bli tykke selv – og dermed få PCOS når de selv blir voksne.

Ond sirkel må brytes

– Ettersom PCOS synes å gå i arv, og fedme forsterker denne effekten, er det viktig å bryte den onde sirkelen. Det er derfor avgjørende å finne ut hvordan vi kan hjelpe disse kvinnene og barna deres, sier Carlsen.

Det vanligste er å behandle svangerskapsdiabetes med omlegging av kosthold og insulin. I en pilotstudie undersøkte Carlsen og hans kollega Eszter Vanky effekten av å bruke sukkersykemedisinen metformin hos gravide kvinner med PCOS. Det kunne se ut som om barna fikk en positiv effekt av behandlingen.

– Til høsten skal vi derfor studere barna for å se på den langsiktige effekten av behandlingen de fikk i mors mage, sier Carlsen.

Blir bedre med årene

En liten trøst: Sykdommen brenner ut over tid. Det er derfor flere kvinner i alderen 20-25 år som har den, enn kvinner i alderen 35 år og oppover.

– Mange kvinner som har denne sykdommen, sliter med å bli gravide i ung alder, men kan plutselig oppleve å bli gravide i relativt moden alder. Vi vet ennå ikke hvorfor sykdommen synes å bli mindre uttalt med økende alder, sier Carlsen.

Han presiserer at også kvinner med normal vekt kan ha sykdommen.

Carlsen har i flere år samarbeidet med kolleger fra St. Olavs Hospital i Trondheim, blant andre Eszter Vanky som er gynekolog og postdoktorgradsstipendiat ved NTNU. Forskere fra St. Olavs Hospital og NTNU utgjør tyngdepunktet i Norge for kunnskap om sykdommen.

 

Anne Sliper Midling