GJENBRUK I SOLCELLEINDUSTRIEN

Trondheimsbedriften CruSiN as ble etablert for to år siden av SINTEF-forsker Arve Solheim og hans makker fra Elkem, Håvard Sørheim (t.v.). Etter innsprøyting av privat kapital i fjor har selskapet nå fått vind i seilene. For tiden opplever CruSiN stor interesse fra europeisk solcelleindustri rundt sitt nye konsept med gjenbruk av smeltedigler.

For å produsere wafere til solceller, må nemlig silisium smeltes i smeltedigler. Dagens smeltedigler er av kvarts, og høy temperatur under produksjonsprosessen gjør at kvartsdiglene blir myke for så å sprekke opp når de avkjøles. Bruk av ny digel for hver støpning koster rundt 5000 kroner per gang.

Gjennom et forskningsprosjekt for Elkem har Solheim kommet fram til at det er mulig å erstatte kvarts med materialet silisiumnitrid. Dette er et materiale som tåler temperaturer på over 1500 grader og som heller ikke sprekker når det blir avkjølt. Diglene i dette materialet er sterkere og mer stabile, og vil også bidra til bedre wafere. CruSiN har som mål at diglene skal kunne gjenbrukes ti ganger, og er for tiden i samtaler med europeiske produsenter om et framtidig samarbeid.