Gemini ung: ROBOT MED BLEIER

Er du redd for at robotene snart skal ta over makta?

Ta det med ro – det går ikke an. Det finnes fortsatt ingen roboter som tenker selv. De mangler nemlig en viktig ting: evnen til å lære ved hjelp av erfaring. Vel, det er bare nesten sant.

Ved NTNU har de datamaskiner som i skreddersydde situasjoner lærer fra egen erfaring. Det er snakk om roboter som mentalt sett er på stadiet til en nyfødt baby, og som læres opp til å «huske» ved hjelp av kunstig intelligens.

Tidligere har studenter ved Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap utviklet en robot som kan gå i trapper. Men den var programmert til oppgaven. Men hva med Deep Blue, en av verdens supersjakkroboter? Den er ikke en «tenker » men heller en tallknuser som har evnen til å tenke flere tusen trekk fram i tid…