Tryggere busstur for barna

I bilen sitter de minste fastspent i spesialseter. Men i buss har småbarna stort sett vært usikret inntil nå.

Av Tora Saltnes

En snedig oppfinnelse hvor du vipper fram ryggen på bussetet foran deg, og dermed oppstår et barnesete med fempunktssele i seteryggen. Det er firmaet SIT Safe AS sin løsning for å sikre små barn i buss.

SINTEF Teknologiledelse avdeling Sikkerhet og pålitelighet har bidratt med sikkerhetsfaglig assistanse under utviklingen av det spesielle setet.

– I forprosjektet har vi satt oss inn i regelverket som gjelder, og gitt råd om hva bedriften bør gjøre for å få produktet endelig godkjent til bruk, sier forsker Eivind Okstad ved SINTEF Teknologiledelse.

For det finnes regelverk for busseter, og det finnes krav til barneseter. Men det eksisterer ikke noe regelverk for en løsning som kombinerer de to setetypene.

Nå i høst ble de første bussetene med innfelte barneseter montert i Klæburutens flybusser som går mellom Trondheim og Værnes.

Ifølge Torstein Juvik i SIT Safe har responsen vært svært positiv.

– Sjåførene er begeistret, mødrene er begeistret, og barna ser ut til å trives i setene, sier han.

I overskuelig framtid vil rundt 20 seter prøves ut på forskjellige bussruter omkring i landet både på langdistansebusser og på bybusser. Deretter vil produsenten evaluere erfaringene med setet som de har kalt “Tilt-Back”.

Fremdeles gjenstår mer testing av setene i tillegg til at man må komme fram til hvordan produksjonen av slike seter kan foregå på en mest mulig rasjonell måte.

Bedriften SIT Safe as vurderer også om konseptet kan fungere for andre transportmidler slik som tog og fly.