Horn med lumske mikrober

Den aktive ungjenta fikk plutselig alvorlige lungeplager. Et mysterium – helt til en spesialist på mikroorganismer sjekket korpsinstrumentet hennes.

Lungebetennelsene kom og gikk, og jentas lunger ble kontinuerlig fylt med slim. I dag er det to år lange sykdomsmarerittet over for Olga Marie Lerflaten (17). Vendepunktet kom med SINTEF-forsker Catrine Ahléns bakteriejakt.

Ahlén har viet sitt forskerliv til å se etter sammenhenger mellom helseplager og mikrobevekst i folks omgivelser. Hun fikk høre om Olga Maries sykdom ved en tilfeldighet og ba umiddelbart om å få ta prøver fra barytonhornet til den unge korpsmusikeren.

I instrumentet fant Ahlén en bakterieflora utenom det vanlige. Her dominerte en bakterietype som hun tidligere hadde funnet på begrodd utstyr i dykkersystemer offshore. Omgående analyserte hun slimprøver fra jentas lunger og fant den samme floraen der. I tida som fulgte, undersøkte hun nye slimprøver, med tilsvarende resultat hver gang. Dette førte til at Olga Marie ble satt på en spesiell antibiotikakur – og medisinen virket. I dag føler 17-åringen seg helt frisk igjen.

Det siste året før den spesielle antibiotikakuren hadde hun sju lungebetennelser, som ble behandlet på tradisjonell måte. I periodene mellom infeksjonene trengte hun daglige treningsøkter for å få hostet opp slimet som kontinuerlig fylte lungene hennes.

Varsko til korps-Norge

Ahlén mener sykehistorien gir viktig lærdom for korps-Norge. Olga Maries skolekorps ga jenta et brukt instrument fra sitt lager. Sykdommen brøt ut like etter.

– Jeg vil ikke skremme noen fra å spille på blåseinstrumenter. Men jevnlig renhold må til. Og særlig viktig er det at instrumenter som er ute av sirkulasjon, blir skikkelig vasket før de deles ut igjen, sier Ahlén. Hun anbefaler at bøyler og ventiler forblir demontert en stund etter vaskingen, slik at instrumentet får tørke innvendig.

Olga Marie fortsatte å spille etter at plagene kom – for å øke lungekapasiteten. Ifølge Ahlén fikk hun dermed påfyll av bakteriene hele tida. SINTEF-forskeren mener det er usannsynlig at jenta fikk i seg bakteriene annetsteds og deretter “smittet” instrumentet. – Alt tyder på at bakterieveksten begynte i hornet, sier Ahlén.

Fortvilelse ble glede

Olga Marie legger ikke skjul på at hun er takknemlig over at Catrine Ahlén grep inn og engasjerte seg. Ungjenta hadde belaget seg på ei framtid med redusert livskvalitet.

– Nå kan jeg leve normalt igjen, sier Olga Marie Lerflaten med et stort smil.

Tekst: Svein Tønseth