Neshorn får plasthorn – for sikkerhets skyld
Utstillingen «Dødelig handel» gjenåpner ved NTNU Vitenskapsmuseet. Der har det gamle neshornet fått nytt, uekte horn. For å være på den sikre siden.
Verdens dyrebestander er halvert de siste 40 årene. Det gjelder pattedyr, fugler, fisker, reptiler og amfibier. Utrydding av habitat og direkte beskatning av arter truer mangfoldet på jorda.
Utstillingen «Dødelig handel» ved NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim tar for seg nettopp handelen med truede dyre- og plantearter.
Handelen med truede arter er et så stort problem at ikke bare levende dyr og planter er utsatt. Andre museer har hatt innbrudd, og horn og elfenben er forsvunnet.
Dette vil NTNU Vitenskapsmuseet sikre seg mot. Neshornet ved utstillingen har derfor fått et uekte horn i plast.
– Det ekte hornet oppbevares på et hemmelig sted, sier førsteamanuensis Per Gustav Thingstad ved Institutt for naturhistorie ved NTNU.
Det gamle neshornet fra 1897 var uansett ikke i spesielt god form, og trengte en kjærlig behandling fra taksidermist Per Gätzschmann. Han har brukt deler av høsten på å få det gamle neshornet til å se helt nytt ut.
En del av denne omfattende jobben besto i å støpe et nytt horn. Dette hornet ser rett nok ekte ut, men det er fordi Per Gätzschmann kan jobben sin.
Saken fortsetter under bildet.
Småfugler forsvinner
Nå er det ikke bare tusenvis av plantearter i regnskogen, eksotiske tigre, løver, elefanter, hornfugl og skjelldyr og andre arter i land langt borte som trues.
For selv norske småfugler som måltrost og bjørkefink er redusert i antall. Vårene blir stadig stillere i fjellet.
– Disse småfuglene spises som snacks, sier Thingstad hoderystende.
For en del av årsaken er at rundt 25 millioner trekkfugler hvert år fanges på vei til og fra landet vårt, blant annet i nett og ved hjelp av limpinner. Selv myndigheter på Malta, Kreta og Italia, i vårt eget nærområde, ser ut til å være ute av stand til å stanse praksisen.
Thingstad holdt et innledningsforedrag om ulovlig handel med dyre- og plantearter i forbindelse med åpningen mandag 27. november.
I praksis ny utstilling
Dette er egentlig en gjenåpning, men med nye lokaler og nyoppusset innhold er «Dødelig handel» i praksis en helt ny utstilling også.
Stortingsrepresentanten Lars Haltbrekken (SV) åpnet offisielt utstillingen. Han er forholdsvis fersk på Stortinget, men den tidligere lederen av Naturvernforbundet begynner å bli en veteran innenfor naturforvaltning.
– Jeg har jobbet med dette i 30 år og har tenkt å fortsette med det på Stortinget også, sier han.