SINTEF Industri

Laste ikon
LASTER INNHOLD
Dyrker kjøtt: Hanne Haslene-Hox (foran) forsker for å ta kjøttproduksjonen fra fjøset til laboratoriet – det gjør hun sammen med blant andre Aman Chahal og Kari Hjelen. (Foto: Silje Grytli Tveten, SINTEF)

Her blir tang og tare til kjøtt

I dette laboratoriet dyrker forskere framtidas mat: Her gror de kjøtt ved hjelp av tare – uten å gå veien innom et dyr.

Mininyre, et såkalt organoid, dyrket fram i laben og fotografert med mikroskop. Foto: SINTEF

– Disse stamcellene kan bli til nesten alt mulig i kroppen

De ser ut som små celleklumper – men er i praksis ørsmå nyrer, dyrket fram i laboratoriet av forskere. Den nye teknologien gir oss mer nøyaktige svar på hva kroppen vår tåler av medisiner og miljøgifter og trumfer dyreforsøk.

Jordvarme-brønn på Island. Røyk, blå himmel og måneliknende landskap omkranser rør og brønnen. Foto: Geothermal Research Cluster (GEORG)

Denne teknologien kan femdoble effekten fra jordvarme

Langt nede under jordoverflaten finnes det en energikilde med et stort og evig potensial: Jordvarme. Men de kreftene som finnes i det brennhete og ugjestmilde dypet må temmes. Nå vet forskere hva som må til.

Sjøfugl som er fanget i et fiskegarn. Foto: tsvibrav/iStock

Slik vil forskere hindre plastforurensing i havet

Tauverk og redskaper som brukes i fiskeri og oppdrett er en stor kilde til mikroplast i havet og forsøpling av kystlinjen. Et tverrfaglig og internasjonalt forskerteam har en plan som må gjøres for å redusere forurensingen.

I dette røret strømmer røykgass fra forbrenningen hos BIR. Snart er den fri for CO2.

Gjør CO2-fangst enklere med ny teknologi

Nyvinningen kan sette fart på nødvendig karbonfangst i en rekke industrier. Teknologien ble nylig demonstrert ved et avfallsforbrenningsanlegg i Bergen, med gode resultater.

Lungekreft. Nanomedisin har vist seg å redusere svulster. Illustrasjonsfoto/lungerøntgen som viser svulst.

– Kan bli en ny kur mot lungekreft

Nanomedisin med gassbobler har vist seg å være en unik måte å transportere cellegift inn i lungene til kreftpasienter. Metoden gjør presis og konsentrert behandling mulig – og hindrer samtidig en rekke bivirkninger fordi den bare virker lokalt.

Forsker på framtidas batterier: Nils Peter Wagner i SINTEF's batterilab.

Hvilke ladevaner er mest batterivennlige?

Hvor høy prosentandelen av batterikapasiteten i en elbil bør lades, om målet er lang levetid på batteriet? Ny forskning på nikkelrike katoder kan gjøre framtidas batterier enda bedre – og øke levetiden på de vi allerede har.