En kvinne lager en tradisjonell rett ved hjelp av ved i Botswana. Foto: Lucian Coman, Shutterstock , NTB

Kan solkomfyrer bremse avskogingen i Afrika?

I Afrika sør for Sahara koker de aller fleste fremdeles maten ved hjelp av ved. Det finnes gode, enkle og billige komfyrer, men ved forblir viktigst. Hvorfor?

Å lage mat med ved er ikke bare upraktisk – det bidrar til en helse- og naturkrise. Kvinner og barn bruker timer på å lete etter brensel. Røyk fyller kjøkken og skader helsen. Avskogingen akselererer.

Vedfyringen er et enormt problem som på papiret virker fullt mulig å løse. Men det er det ikke –  i hvert fall ikke ennå.

Ettersom befolkningen i Afrika sør for Sahara fortsetter å vokse, blir flere og flere familier tvunget til å gå enda lenger for å samle nok ved til å lage maten. Dette bildet er fra Kenya. Foto: Andreas Spohr / Shutterstock / NTB

Problemet er så tydelig at Det internasjonale energibyrået holdt et toppmøte på høyt nivå i mai i fjor for å få verden til å gå sammen om løsninger.

Verdens ledere lovet 2,2 milliarder dollar til arbeidet med å gjøre matlaging i Afrika renere.

Selv om penger alltid er kjekt å ha, er det i virkeligheten mye mer som skal til for forskerne som vil skape løsningene.

Hvis du kan lage bønner, kan du lage hva som helst.

Jimmy Chaciga er doktorgradsstipendiat ved Makerere University i Uganda som har professor Ole Jørgen Nydal ved NTNU som en samarbeidspartner. Chaciga og Nydal begge brenner for å komme med løsninger.

Jimmy Chaciga er doktorgradsstipendiat ved Makerere University i Uganda. Han samarbeider med NTNU-forsker Ole Jørgen Nydal. Solkomfyren hans inkluderer to isolerte fat, ett som lagrer energi fra panelene i en kombinasjon av olje og stein, og ett annet som inneholder komfyren. Foto: Maren Agdestein/NTNU

Han mener nøkkelen for å få folk til å bruke andre typer brensel ligger i at alternativene er enkle, rimelige og kan brukes til å lage mat selv når sola har gått ned for kvelden.

Men det er spesielt én ting som må til: En solkomfyr må greie å koke bønner.

“Hvis du kan lage bønner, kan du lage hva som helst,” sier han.

Bevæpnet med to trommer, isolasjon, solcellepaneler og et mål, prøver Chaciga å finne ut hvordan han kan få ugandiske husholdninger og institusjoner som trenger det mest til å bruke komfyren hans.

Hør Jimmy og kollegene hans dele lidenskapen sin – og kampene– i den siste episoden av 63 Degrees North.