Flørting. Bildet viser øyekontakt.
Smil og øyekontakt er viktig. Så kan du bygge flørteferdighetene fra den basen. Men én ting du kan gjøre virker nesten bestandig. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Denne flørtingen virker best

Noen lykkes oftere med flørting. Flere er åpenbart mer attraktive enn resten av oss, men i tillegg ser det ut som om mange av dem vet hva som fungerer. Nå gjør forskere det også.

Enkelte er eksperter på å flørte. Andre av oss flørter aldri eller feiler spektakulært. Men hva slags flørting virker best?

Én flørteteknikk fungerer nesten alltid, for alle og i alle sammenhenger. Mer om det senere, for ikke alt fungerer alltid.

– Hva som er mest effektivt er avhengig av kjønnet ditt og om formålet med flørtingen er et langvarig eller kortvarig forhold, sier professor Leif Edward Ottesen Kennair ved Institutt for psykologi ved NTNU.

Han tilhører en forskergruppe som har sett på flørting i Norge og USA, hva folk mener fungerer for hvem og i hvilken sammenheng.

Forskergruppen kom fra NTNU og fra de amerikanske universitetene Bucknell University og State University of New York at Oswego.

Flørting. Enda et bilde som viser et lykkelig par som flørter.

Hvilken flørting som er mest effektiv, er avhengig av kjønnet ditt og om formålet med flørtingen er et langvarig eller kortvarig forhold. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Vi flørter fordi

Men først: Hva er egentlig flørting?

– Flørting involverer ulike signaler som folk sender til hverandre. Det skjer for å tiltrekke seg potensielle partnere. Både menn og kvinner flørter for å fange oppmerksomheten til en ønsket partner, og kanskje for å få et seksuelt eller romantisk resultat ut av det, konstaterer professor Kennair.

– Flørting kan foregå både verbalt og ikke-verbalt, sier Joel T. Wade, presidential professor i psykologi ved Bucknell University i USA og medforfatter av studien.

Vi flørter altså i utgangspunktet for å tiltrekke oss en mulig partner, uavhengig av om vi stopper det før det kommer så langt eller ikke.

Så hva er det som virker? La oss først se på det som virker noen ganger, men ikke alltid og ikke for alle.

Kjønn og formål spiller inn for flørting

– Signaler om at du er seksuelt tilgjengelig vurderer folk til å være mest effektivt for kvinner som er ute etter et kortvarig forhold, sier professor Kennair.

Flørting. Bildet viser et par som flørter.

I utgangspunktet flørter vi for å tiltrekke oss en potensiell partner. Uansett om vi stanser det før det kommer så langt. Eller ikke. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Vennlig kontakt som klemmer eller kyssing på kinnet fungerer ikke i den sammenhengen. Kvinner som vil ha noe kortvarig ut av flørtingen, bør altså være tydelige i signalene overfor den potensielle partneren.

Noe helt annet fungerer i en annen sammenheng:

– Tegn på sjenerøsitet og vilje til å forplikte seg mener folk fungerer best for menn som er ute etter et langvarig forhold, sier professor og NTNU-kollega Mons Bendixen.

Menn som vil beholde en partner over lengre tid, og kanskje livet ut, bør altså ikke fremstå som gjerrige eller som en som gjerne hopper rundt fra den ene til den neste.

Det sterkeste flørtevåpenet som alle kan bruke

Men det aller sterkeste våpenet i flørtearsenalet kommer kanskje som en overraskelse på dem som ikke eier det. Dette våpenet virker til en viss grad for alle og nesten alltid.

Humor.

– Folk vurderer at humor, eller det å kunne få den andre til å le, er mest effektivt for menn som er ute etter et langvarig forhold. Det er minst effektivt for kvinner som er ute etter noe kortvarig. Men å le eller humre av den andres vitser er en effektiv flørtetaktikk for begge kjønn, oppmuntrer professor Kennair.

– Ikke bare er det effektivt å være morsom, men for kvinner er det også viktig at hun viser den potensielle partneren at hun synes han er morsom, sier medforfatter og professor Rebecca Burch fra SUNY Oswego i USA.

Om du trenger å flørte, men føler deg usikker på hvordan du skal gå frem, er altså humor noe du bør ta med deg. Men kanskje skal du ikke begynne der.

– Smil og øyekontakt er viktig. Så kan du bygge flørteferdighetene fra den basen, med mer avanserte taktikker, sier professor Kennair.

Flørting. Bildet viser et par som antakelig flørter.

Det aller sterkeste våpenet i flørtearsenalet kommer kanskje som en overraskelse på dem som ikke eier det. Dette våpenet virker til en viss grad for alle og nesten alltid. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Passer med tidligere funn

I arbeidet brukte forskergruppen seksuell strategiteori. Varianter av denne er også brukt i andre sammenhenger som tar for seg hvordan menn og kvinner går frem for å skaffe seg partnere. Dette er første gang teorien brukes for å se nærmere på hvor effektiv flørting er.

– Funnene passer perfekt med det vi kjenner fra litteraturen om selvpromotering. Det ser også ut til at flørtingen i stor grad er lik i USA og Norge, sier professor Kennair.

Stort sett er det de samme flørteteknikkene som folk mener fungerer i både Norge og USA. Bare i mindre grad er flørtingen kulturavhengig, som innenfor kroppsspråk, den første kontakten og i graden av sjenerøsitet.

– Dette indikerer at effektiv flørting er mer eller mindre universell. Dette er ikke overraskende, siden motivasjonen for å finne en partner delvis er biologisk, sier Wade.

– Men dette viser også at at folk fininnstiller flørteteknikkene sine etter det kulturen legger vekt på. Det er en smart og fleksibel strategi, legger Burch til.

Fremgangsmåte

Forskerne spurte nær 1000 studenter fordelt på Norge og USA. Deltakerne bedømte hvor effektiv 40 ulike typer flørting var for et langvarig eller et kortvarig forhold, og om flørteren var mann eller kvinne. Deltakerne ble tilfeldig fordelt på de fire versjonene av spørreskjemaet.

Forskerne tok hensyn til deltakernes utadvendthet, alder, religiøsitet, hvor villig personen var til å ha inngå et kortvarig forhold og det som på engelsk heter «mate value», det vil si hvor attraktiv du er på datingmarkedet.

– Individuelle forskjeller i alder, religiøsitet, ekstroversjon, egen attraktivitet og preferanser for korttidsseksuelle relasjoner hadde liten eller ingen betydning for hvor effektive de ulike flørtetaktikkene ble vurdert, sier professor Bendixen.

Det kan derfor se ut som personligheten vår har mindre betydning for hvordan vi vurderer andre folks flørteatferd.

– Men vi tror at personlige egenskaper klart påvirker hvilken type flørting folk benytter selv, sier Bendixen.

Referanse: Leif Edward Ottesen Kennair, T. Joel Wade, Miriam Tekeste Tallaksen, Trond Viggo Grøntvedt, Andrea M. Kessler, Rebecca L. Burch, Mons Bendixen. Perceived effectiveness of flirtation tactics: The effects of sex, mating context and individual differences in US and Norwegian samples. Evolutionary Psychology. First Published March 25, 2022. DOI: 10.1177/14747049221088011