Derfor kan vi ikke bli sure for at andre nasjoner prøver å stjele hemmeligheter på Stortinget
Cyberangrep rammer stadig oftere. Også deg og meg. NATO har anerkjent det som et femte krigføringsdomene. Enkelte organisasjoner har flere tusen angrep hver dag.
Dette kommer frem i NTNUs podkastserie De store spørsmålene.
I denne podkastserien møter du i hver episode tre kunnskapsrike forskere som gir deg noen av svarene på de store spørsmålene som driver oss fremover.
Episoden som slippes i dag, handler trusselen fra kriminelle og fiendtlige stater i cyberspace og hva vi kan gjøre med det.
Krigserklæring å skru av strømmen
Vårt gjennomdigitaliserte samfunn gjør livet praktisk og behagelig, men det gjør oss også sårbare.
Det er ulike typer cyberangrep.
– Det ene er helt vanlige kriminelle som prøver å stjele pengene våre eller kreve løsepenger eller noe sånt, sier Kristian Gjøsteen, professor ved Institutt for matematiske fag ved NTNU.
– Så har du de som forsøker å stjele bedriftshemmeligheter. Det kan være kriminelle, eller fiendtlige land som vil forsøke å stjele bedriftshemmeligheter for å utnytte Norge økonomisk, sier Gjøsteen.
En tredje gruppe er fiendtlige land som vil utføre angrep mot Norge.
– Da må man skille mellom de som kan kategoriseres som en krigserklæring, som å skru av strømmen i Norge. Så er det de som prøver å bryte seg inn for å stjele hemmeligheter på Stortinget. Det er en normal oppførsel mellom land. Det kan vi ikke bli sure for, men vi må beskytte oss bedre, sier Gjøsteen.
Kan ikke være paranoide hele tida
I august 2020 brøt noen seg inn i e-postkontoene til flere stortingsrepresentanter. PST slo fast at det var den russiske hackergruppa Fancy Bear som stod bak. Bare få måneder seinere, i mars 2021, skjedde det igjen.
Denne gangen kom angrepet fra Kina, mente regjeringa.
– Men det går ikke an å gå rundt å være fullstendig paranoid hele tida, sier Grethe Østby, stipendiat ved Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi ved NTNU på Gjøvik.
Hvor stor trusselen er fra kriminelle og fiendtlige stater i cyberspace, og om vi greier å stå imot, kan du høre mer om i serien De store spørsmålene.
Du finner hele serien «De store spørsmålene» i appene der du lytter til podkast.
Tema for podkastepisodene som slippes i år er cybercrime, antibiotikaresistens, sirkulær økonomi, hjerneforskning, klima, kunstig intelligens og fremtidens matfat.