Derfor tror mange amerikanere at USA styres av en skjult, satanisk, barnespisende og sexovergripende elite

Med stadig større forskjell på fattig og rik, gror konspirasjonsteoriene godt. Fortsatt tror mange i USA at demokratene “stjal” valgseieren fra Donald Trump. USA mangler mye av det et samfunn trenger for å forebygge ekkokamre.

Dette kommer frem i NTNUs podkastserie De store spørsmålene.

I denne podkastserien møter du i hver episode tre kunnskapsrike forskere som gir deg noen av svarene på de store spørsmålene som driver oss fremover.

Episoden som slippes i dag, handler om hvordan den politiske splittelsen, konspirasjonsteorier og sosiale medier forandrer USA. 

Hør episoden her. 

Farlig og forvirrende i USA nå 

Et ekstremt utfall av troen på en konspirasjonsteori, er storminga av kongressen i Washington DC, 6. januar 2021.  

Tusenvis av mennesker, som var overbevist om at Donald Trump var den egentlige vinneren av presidentvalget, brøt seg gjennom politisperringene, og tok seg inn i kongressbygningen.  

USA, konspirasjonsteori, Donald Trump

Hva splittelsen og konspirasjonsteoriene er i ferd med å gjøre med USA kan du høre mer om i podkastserien De store spørsmålene. Du finner hele serien «De store spørsmålene» i appene der du lytter til podkast. Foto: NTB

– I USA er det veldig få institusjoner som begge sider har tro på. Så mange skytevåpen og så mye hat. Akkurat nå vil jeg si at det er en veldig farlig og forvirrende situasjon i USA, sier Jennifer Leigh Bailey, professor i statsvitenskap ved NTNU. Hun er også amerikaner, men har bodd store deler av sitt voksne liv i Norge.  

USA mangler mye for å forebygge ekkokammer 

I fjor var det en stor undersøkelse i USA. 

–  14 prosent av den voksne amerikanske befolkninga sa ja til at USA styres av en skjult satanisk, barnespisende, sexovergripende elite, sier Asbjørn Dyrendahl, professor i religionshistorie ved NTNU. 

Disse tankene er også ganske sterkt representert i den politiske eliten.

Det forteller Melanie Magin som er førsteamanuensis i mediesosiologi ved NTNU og ekspert på ekkokammer. 

– Et ekkokammer er en omgivelse hvor folk samles som deler meninger, så alle i et ekkokammer har samme meninger, og de fungerer som ekko for hverandre, forteller Magin. 

Hun sier at det skal veldig mye til for å havne i et ekte ekkokammer. Hvis man eksponeres for ulike meninger og forskjellig informasjon, er faren liten for å havne der. Magin mener USA mangler mye av det et samfunn trenger for å forebygge at folk havner i ekkokamre.   

Hva splittelsen og konspirasjonsteoriene i ferd med å gjøre med USA kan du høre mer om i serien De store spørsmålene. 

Du finner hele serien «De store spørsmålene» i appene der du lytter til podkast.

Tema for podkastepisodene som slippes i år er cybercrime, antibiotikaresistens, sirkulær økonomi, hjerneforskning, klima, kunstig intelligens og fremtidens matfat.