Innovasjonspris til selger av robothaler

Cosgear selger robothaler og kunstige ører, og nå har en av gründerne fått Ung innovasjonspris også.

Trondheim kommune deler hvert år ut en nasjonal pris til kvinner som jobber med å kommersialisere nye, nyskapende produkter. I år går Ung innovasjonspris til gründeren Vilde Bergan i bedriften Cosgear, som ble startet ved NTNU. Prisen er på 100.000 kroner. 

– Jeg håper dette kan inspirere flere kvinner til å satse på en karriere innenfor teknologi, sier Bergan, som sammen med kollegene ser et marked innenfor cosplay.

Cosplay er en type performancekunst eller lek der utøveren kler seg ut som rollefigurer fra populærkultur, som filmer, spill og tegneserier. Millioner av mennesker har dette som hobby, noen som jobb.

Cosgear. Bildet viser de ansatte.

Folkene i Cosgear. Hans Hagenes Bøe, Vetle Slagsvold Øien, Vilde Bergan, Ole Kristian Hartvedt Knudsen og Joar Andreas Gjersund. Foto: Cosgear

Professorens hale

Cosgear selger altså utstyr til folk som holder på med cosplay. Det mest kjente produktet er en robothale. Denne robothalen er elektrisk. Den beveger seg i takt med brukeren ved å analysere hoftebevegelsene.

Den aller første robothalen ble laget og brukt av professor Dag Svanæs ved NTNU som et sosialt eksperiment. Men siden er den videreutviklet av Cosgear og blitt langt mer avansert.

Cosgear. Bildet viser modellen WhiteSpring.

Cosplay utøves av millioner av mennesker. Dette er modellen Whitespring. Foto: Katrix media

Bakgrunn fra NTNU

Vilde Bergan og kollegene i Cosgear har bakgrunn fra NTNU Entreprenørskole. Firmaet Cosgear het tidligere Costail. Det første produktet var robothalen, men sortimentet er senere utvidet til hodepryd.

Prisen ble nylig delt ut under teknologikonferansen Technoport i Trondheim. Ordfører Rita Ottervik sier til MN24 at Bergan er en sann inspirasjon og en verdig vinner.