Studiestarten gikk rolig for seg på dagtid med god kontroll på smittevernregler. På kveldstid fikk politiet i flere av landets byer en annen virkelighet å hamle opp med. Foto: Synnøve Aune / NTNU

– Voksne har vært på harryhandel og unødvendige reiser

Allerede den første natten av fadderuka hadde politiet det travelt med å rykke ut til studentfester i flere av landets byer. Psykologiprofessor Leif Edward Ottesen Kennair mener vi må være forsiktige med å klandre landets unge for økningen av koronasmitte.

Studiestarten er i gang i både Bergen, Trondheim og Oslo.

Mange tusen unge mennesker flytter inn i kollektiv, inntar byene og skal bli kjent.

Noen av dem har blitt på fornavn med både ensomhet og kjedsomhet denne våren. Russetiden som gikk tapt. Friåret på reise som det ikke ble noe av. Deltidsjobben som gikk fløyten. Sommeren hjemme.

Og så endelig, studiestart. Fortsatt sommer og sol. Forelskelse. Spenning. Håp. Noe nytt som skjer.

Rykket ut til studentfester

Allerede den første natten av fadderuka hadde politiet det travelt med å rykke ut til studentfester i flere av landets byer hvor det var for mange, for fuktig og for tett.

Selv den sindige kan kjenne uroen komme sigende. Blir barnehagene stengt igjen? Må vi tilbake til en innestengt tilværelse med hjemmekontor? Hytteforbud? Munnbind? Hva skjer nå?

De voksnes uro får en sterk kontrast til de glade og lykkelige studentene som fester i parken.

Har de ikke forstått noe, liksom? 

– Unge mennesker er mer impulsive, og tar mindre hensyn til fremtiden og konsekvenser. Unge har store sosiale behov. Spesielt unge menn er dessuten mindre engstelige enn det som er sunt, forklarer Leif Edward Ottesen Kennair, professor i psykologi ved NTNU.

Han mener vi må være forsiktige med å klandre unge nå.

Harryhandel og unødvendige reiser til utlandet

– De har vært isolert lenge, de har lidd og tapt mye ungdomstid i vår. De har nok som befolkningen for øvrig behov for å være mindre lei seg, ensomme og engstelige, sier Kennair.

Han påpeker at studentenes atferd trolig hadde vært mindre urovekkende dersom landets grenser hadde vært stengt i sommer. Det var som kjent mer enn suvenirer som kom rekende over grensa i løpet av sommeren.

– Det er de voksne som har vært på unødvendige reiser til utlandet, og som vært på harryhandel. Det er ikke nødvendigvis noe ungdommen har bidratt så mye til. Det er heller ikke unge mennesker som har bidratt til institusjonelle brudd på egne eller nasjonale smittevernregler. Det er viktig å påpeke at det å klandre ungdommen nå, kanskje ikke tar for seg hovedårsaken bak den nye smittespredningen i Norge, sier Kennair.

Han fremhever også at ungdomsopprør er helt vanlig.

Kan være et slags ungdomsopprør

– Et ungdomsopprør tar som regel ikke den form man ønsker. Det er mange som ønsker å romantisere eget opprør og ser gjerne at ungdommen reagerer slik man vil, men det strider mot poenget. Det har også vært varslet fra myndighetene at det egentlig ikke er så farlig. Ved påsketider sa de «vi har kontroll», og så åpnet de for reiser nå i sommer. Slike tiltak har konsekvenser, sier Kennair.

Han mener at myndighetene ikke kan forvente at folk skal følge reglene strengt når man opplever at myndighetene ikke tar like strengt på det lenger.