Bygge i hagen?

Du kan gjøre mye ut av uterommet ditt med enkle byggeprosjekter. Ny bok viser hvordan.

Skal du legge stein, bygge mur, gangvei, skjermvegg, terrasse, en praktisk trapp eller en hagedam? For å sikre et langvarig godt resultat kan det lønne seg å følge råd fra SINTEF. Anbefalingene finner du i boka Bygg i hagen, som kan bestilles på nett. Her får du også en smugtitt. 

Vis hensyn til naboen

Før du begynner å bygge noe som helst, må du sette deg inn i regelverket. Noen konstruksjoner er søknadspliktige, for eksempel skjermvegger som er høyere enn 1,8 m.

-– Det er viktig å vite at selv om byggeprosjektet ditt ikke er søknadspliktig i henhold til byggereglene, kan du ikke sette opp hva som helst hvor du vil: Grannelova sier at det du bygger ikke skal være til fare eller urimelig ulempe for naboen. Det skal også være tilpasset stedets karakter, sier seniorrådgiver Sissel Hjorth-Hansen i SINTEF.

Ikke slurv med grunnarbeidet

Boka viser anbefalte løsninger for grunnarbeid og fundamentering av stolper, trapper og murer. Blant annet er bygging av støttemurer grundig behandlet.

Bygg i hagen er en revisjon av faktaboka ‘Lag hageanlegg’. Den nye utgaven inneholder to nye kapitler om fundamentering av små konstruksjoner og bygging av terrasser av tre.