En av dem som kommer til Trondheim i juni er Neil Harbisson. Han "hører" farger gjennom en antenne i hodet, og omtaler seg selv som mer teknologi enn menneske. Foto: Hector Adalid

Over 30 foredragsholdere klare for vitenskapsfestivalen The Big Challenge

Komikeren Stephen Fry kommer. Det gjør også en mann med antenne i bakhodet, og professoren bak droneshowet som Metallica har med seg på turne.

Nå er programmet for vitenskapsfestivalen 16.-19.juni klart. En av foredragsholderne er komikeren og forfatteren Stephen Fry, blant annet kjent fra BBC og vitenskapsprogrammet QI.

Stephen Fry har skrevet flere bøker, og laget flere dokumentarer. Han har også vært skuespiller i blant annet Black Adder. Nå kommer han til Trondheim og The Big Challenge Science Festival.

– Vi har gledet oss lenge til å lage vår egen vitenskapsfestival. Nå begynner vi å bli stolte i tillegg. Det meste er nå klart, selv om det fortsatt kan komme flere overraskelser fremover, sier Bjarne Foss, prorektor ved NTNU for forskning og formidling.

Kvinnehat i en digital tidsalder

Fire dager med over 30 foredragsholdere blir delt opp tematisk på ulike dager. Det åpnes derfor for et begrenset antall med dagsbilletter. Dagsbillettene inkluderer kveldens konserter som er med blant annet Sting, Sondre Justad og Patti Smith. Det er egne og lavere priser for studenter.

Før jul ble det klart at blant annet medisineren Ben Goldacre, varsleren Edward Snowden og futuristen Amy Webb kommer. Det gjør også amerikanske Donna Zuckerberg som skal snakke om kvinnehat i en digital tidsalder. 

En bluetooth i kjeven

To av de som kommer omtaler seg selv om kyborger. Neil Harbisson er født fargeblind, men kan gjennom en antenne som er operert inn i bakhodet høre farger. Moon Ribas har operert inn sensorer i fotsålene slik at hun etter eget utsagn kan føle jordskjelv. Begge har også operert inn en bluetooth i kjeven.

Se video om kyborgen Neil Harbisson her. 

– Begge setter i gang tanker og nysgjerrighet. De opererer i et krysningsfelt mellom kunst og teknologi. Det synes vi er spennende, sier Foss.

Blant nye navn er også mannen bak dronesvermen under Metallica`s World Wired Tour for innendørskonsertene. D`Andrea er professor i dynamiske systemer og kontroll ved ETH Zurich, og grunnleggeren av Verity Studios. Han er både professor, kunstner og entreprenør.

Se video om droner som spiller fotball og bygger hus her. 

Likestilling av teknologi viktig

– Mitt håp er at mine tekniske kreasjoner skal inspirere oss til å revurdere hvilken rolle teknologien skal ha i å forme vår fremtid. Den største utfordringen fremover er likestilling. Vi må sørge for at fordelene med avansert teknologi og globalisering blir tilgjengelig for alle, sier D`Andrea.

Han startet bedriften Kiva Systems som er et automatisert distribusjonssystem som består av tusenvis av mobile roboter. Kiva ble kjøpt av Amazon i 2012 for 775 millioner dollar og drives nå som Amazon Robotics.

Hans kunstneriske verk har blitt utstilt under Venezia-biennalen og noen er også en del av de permanente samlingene hos National Gallery of Canada, Heinz Nixdorf Museum i Tyskland og Frankrikes FRAC center.

– Hans tanker om robotikk, droner og automatisering er spennende for både folk flest, bedriftsledere og studenter, sier Foss.

I tillegg til internasjonale foredragsholdere skal flere forskere fra NTNU på scenen. Det er blant annet teknologen Gunnar Tufte, biologen Trond Amundsen og filologen Thea Selliaas Thorsen. I tillegg kommer flere nasjonale bidragsytere. 

Se alle foredragsholderne og programmet her.