– Starmus er en viktig og svært unik, tverrfaglig festival for folk som jobber i ulike felt som astronomer, astronauter, kosmologer, fysikere, filosofer, musikere, kunstnere og biologer. Alle deler en interesse i universet – hvordan det begynte, hvor vi er nå og hvordan vi kan utforske det videre, sier Stephen Hawking. Illfoto: Thinkstock

Elleve nobelprisvinnere, Buzz Aldrin og Oliver Stone samles i Trondheim

Det blir en historisk samling av 46 vitenskapsstjerner under festivalen Starmus i Trondheim i juni.

Musikk- og vitenskapsfestivalen Starmus arrangeres i Trondheim 18 – 23 juni.

Da kommer 46 internasjonale vitenskapsstjerner til Trondheim for å holde fengende foredrag for folk flest. Ti av dem er av astronauter hvorav tre har vært på månen. Buzz Aldrin var det andre mennesket som satte sin fot på månen. I Trondheim skal han for første gang stå foran et publikum sammen med astronautene Charlie Duke og Harrison Schmitt. Da skal de utforske sine landinger tiår senere, og dele sine ulike syn på fremtidige ferder til Mars.

Stephen Hawking er særlig kjent for sine arbeider om sorte hull, og for å forbinde den generelle relativitetsteorien med kvantemekanikken. Foto: Starmus

En av de største stjernene som kommer er fysiker og matematiker Stephen Hawking. Han er særlig kjent for sine arbeider om sorte hull, og for å forbinde den generelle relativitetsteorien med kvantemekanikken.

­– Starmus er en viktig og svært unik, tverrfaglig festival for folk som jobber i ulike felt som astronomer, astronauter, kosmologer, fysikere, filosofer, musikere, kunstnere og biologer. Alle deler en interesse i universet – hvordan det begynte, hvor vi er nå og hvordan vi kan utforske det videre, sier Hawking i en pressemelding fra Starmus. Han skal også holde foredrag under festivalen.

Blant nobelprisvinnerne som skal holde foredrag er professorene Edvard og May-Britt Moser fra NTNU. Sistnevnte skal holde sitt foredrag om hjerneforskning, demens og Alzheimers sykdom sammen med en ny spesialskrevet musikalsk komposisjon som fremføres av TrondheimSolistene.

Se og hør mer om dette her: Into Whiteness

– Jeg prøver å være en seriøs nevrounderholder slik at alle kan ta inn hva som skjer i hjernen, og hva som skjer når mennesker taper hukommelsen. Dette tapet vil jeg bruke musikk og video for å formidle, sier May-Britt Moser. Hun deltok i dag på en pressekonferanse om Starmus i Stockholm, og startet dagen som gjest hos frokost-tv på SVT. Starmus har vært arrangert tre ganger tidligere i Spania. Nå flytter festivalen til Skandinavia og teknologihovedstaden Trondheim. Vertskap for festivalen er NTNU.

– Jeg prøver å være en seriøs nevrounderholder slik at alle kan ta inn hva som skjer i hjernen, og hva som skjer når mennesker taper hukommelsen, sier professor May-Britt Moser. I dag ble hun intervjuet på frokost-tv. Foto: Anne Midling/NTNU

­Det ble i dag klart av den eksklusive listen av nobelprisvinnere toppes med tre nye foredragsholdere: økonomiprofessorene Finn Kydland og Christopher Pissarides, og den svenske nevrofysiologen Torsten N. Wiesel.

Det er også klart at filmregissøren Oliver Stone kommer til Trondheim i juni. Han er mannen bak filmer som Natural Born Killers og Platoon. Stone skal delta i en debatt med den amerikanske programlederen Larry King, kjent fra CNN. Andre nye navn på listen er fysiker Brian Cox som var programleder for den populære serien ”Wonders of the Universe” på BBC.

Se hele listen av foredragsholdere her: https://www.starmus.com/speakers/

Blant de nyeste foredragsholderne er Jaan Tallinn, Paul D.N. Hebert, Eugene Kaspersky, vitenskapsjournalisten Alexandra Witze, Jeffrey Sachs, astronauten Christer Fuglesang, Nancy Knowlton, Nick Lane, Anthony Giddens, Sue Bailey, John Delaney samt astronautene Sergey og Alexander Volkov som er far og sønn.

Billetter til festivalen kan kjøpes her: http://www.ntnu.no/starmus