Kon-Tiki2-ekspedisjonen avbrytes

Kon-Tiki2-ekspedisjonen som befinner seg i Stillehavet ca1000 nautiske mil fra land, blir nå avbrutt. Pedro De La Torre fra NTNU er blant besetningen som ble evakuert 17. mars.

Kon-Tiki2-ekspedisjonen består av to balsaflåter bygd etter gamle prinsipper, på samme vis som Thor Heyerdahls Kon-Tiki-flåte. De to flåtene seilte før jul fra Peru til Påskeøya, og brukte seks uker på overfarten. De la ut på returseilasen til Sør-Amerika 6. januar.

På grunn av mye og uventet dårlig vær og uvanlig vindretning, er ekspedisjonen blir svært forsinket. Den siste uken har vært spesielt krevende, med vindstyrke opp i 35 knop. Ekspedisjonsleder Torgeir Higraff har derfor valgt å avbryte ekspedisjonen, etter til sammen 114 døgn til havs. Besetningen på 14 vil bli hentet opp av lasteskipet «Hokuetsu Ushaka» som er på vei mot flåtene. Lasteskipet er forventet å være framme rundt kl. 20 norsk tid.

NTNUs mann om bord

NTNU er involvert i ekspedisjonen gjennom innsamling av forskningsmateriale i samarbeid med flere institusjoner. Pedro De La Torre ved Institutt for marin teknikk har vært en del av besetningen på returferden fra Påskeøya. NTNU har hatt daglig kontakt med De La Torre den siste uken.

– Vi har i stigende grad vært bekymret den siste uken, og støtter beslutningen om å avbryte ekspedisjonen, sier instituttleder Harald Ellingsen ved Institutt for marin teknikk.   

Flåtene hadde forventet å komme inn i vestlige vinder som ville ha gitt dem fart og vind i seilene mot den opprinnelige destinasjonen Valparaiso i Chile. I stedet har de hatt kraftig motbør på grunn av mye og sterk østavind. Det uventede og uvanlig ustabile været settes i sammenheng med El Niño som har herjet i vinter.

Flytende forskningsfartøyer

Selv om flåtene ikke får gjennomført hele den planlagte stekningen, er forskningen som har foregått, verdifull. Forskningen fordeler seg på tre hovedområder:

  • marin forsøpling (plast og mikroplast)
  • klimakonsekvenser (Co2-opptak i havet, pH-verdi mm)
  • biologisk primærproduksjon (plankton, alger mm)

«Flåtene er rigget som flytende forskningsfartøyer gjennom et unikt samarbeid mellom NIVA, NTNU, Kongsberg Maritime, Norsk Meteorologisk institutt, Nortek, Sperre, Opera, og den amerikanske forskningsorganisasjoner NASA og NOAA», sier forskningsleder Cecilie Mauritzen i en melding som ble offentliggjort på nettsiden til Kon-Tiki2 torsdag 17. mars.

Prioriterer hva de skal ta med fra flåtene

Ekspedisjonsmedlemmene klargjør nå en prioritering av det de ønsker å få med seg om bord på lasteskipet «Hokuetsu Ushaka» som er på vei for å evakuere dem.

Ekspedisjonen har den siste tiden hatt tett kontakt med den norske ambassaden i Chile, og ambassaden har hatt tett kontakt med den chilenske marinen. Den tok i går kontakt med skip i området for å kartlegge hvilke skip som befant seg nærmest for å gjennomføre den vedtatte evakueringen.

– Det er klart det er vemodig å avbryte ekspedisjonen. Disse flåtene har vist seg å være eksepsjonelle farkoster ute på havet. De har imponert oss med sin seiledyktighet i all slags vær- og vindforhold, og det over enorme havavstander, sier ekspedisjonsleder Torgeir Higraff i en pressemelding fra ekspedisjonen. 

Ekspedisjonen er støttet av blant annet Thor Heyerdahl Instituttet og Utenriksdepartementet.