Realfag i praksis: Gjennom å delta i Ocean Space Race får elever fra videregående skole prøvd seg i både anvendt fysikk og praktisk problemløsing. Foto: Alexander Sandnes.

Framtidas skipsdesignere?

  • Av
    Kortnytt publisert 07.03.16
    Tidligere videoprodusent og skribent i Gemini.no

Elever fra Blindern vgs vant Ocean Space Race i Trondheim. Ungdommene var så inspirerte etter seieren, at de vurderer å bli skipsdesignere.

Hele 519 elever og 51 lærere fra 30 videregående skoler deltok i år på den landsomfattende skipsdesignkonkurransen Ocean Space Race som nylig ble arrangert  i havbassenget på MARINTEK i Trondheim. Det har aldri før vært så mange deltakere på arrangementet, hvor det konkurreres om beste skipsmodell, skipsdesign, design av vindturbin og marine konstruksjon i åpen klasse. I år gikk fire gutter fra Blindern vgs til topps.

– Hvordan føles det å vinne sammenlagt?

– Akkurat nå føles det helt sykt. Utrolig gøy å vinne, sier Lars Bihaug-Frøyland.
– Det er veldig stort, sier Gjermund Bae.
– Hva var det som var artigst?
– Det å se båten komme først over mållinjen i finalen var ganske kult.

Kvartetten fra Oslo har jobbet med båtmodellen i fire måneder.

– Det er trist at det hele er over, men det har vært veldig artig, sier Bae.
– Kanskje du vil bli skipsdesigner?
– Ja, kanskje det. Jeg må vurdere det nå som vi vant hele greia, sier han.

Teknologifag på skolen

Modellene er utviklet som en del av faget «Teknologi og forskningslære». Samarbeidsforum Marin, MARINTEK (som er en del av SINTEF-konsernet) og NTNU arrangerer konkurransen i fellesskap og målet med faget Teknologi og forskningslære og ikke minst konkurransen er å øke interessen for realfag og spesielt havromsteknologi. Alle elevene var i Trondheim over to dager i forrige uke, hvor de fikk omvisning på NTNU, testet sine farkoster i ett av verdens største havlaboratorium ved MARINTEK og lyttet til foredrag fra spesialister innen den marine næringen.

– Dette er realfag i praksis på en måte du ikke får i den videregående skolen ellers. Det er veldig mye anvendt fysikk og problemløsning, sier lærer ved Blindern vgs, Jan Alfred Sandven.

Skoler fra hele landet var representert i årets Ocean Space Race. En av veteranene er fra Ulstein. De har deltatt hele ni år på rad.

– Vi lærer hvordan vi designer båter og vi tester det ut i praksis. Når vi bor i et område hvor det bygges mye båter, er det veldig interessant for oss å lære hvordan det skjer, sier lærer ved Ulstein vgs, Magnar Sunde.

Alle elevene i klassen til Gjermund og Lars var med på turen til Trondheim og siden de gikk av med seieren, lot ikke feiringen vente på seg.

– Vi skal på Egon å spise pizzabuffet. Det blir gøy. Vi skal feire med hele klassen. Nå blir det fest, avslutter Lars Bihaug-Frøyland med et stort seiersglis.