Finalistene til NTNU Filmpris er klare

NTNU Filmpris deles ut for første gang under filmfestivalen Kosmorama. Vinneren offentliggjøres 9. mars. Samme dag arrangerer NTNU filmseminar med sterke navn på plakaten.

NTNU Filmpris skal løfte fram aktører som jobber for å fremme trøndersk filmproduksjon og som ved hjelp av sine aktiviteter er med på å synliggjøre og utvikle det filmfaglige miljøet  i Trondheim og Trøndelagsregionen.

Prisen rettes mot enkeltpersoner og selskap som produserer film med arbeidsplattform og bosted i Trøndelagsregionen. Prisen, som deles ut på Kosmorama internasjonale filmfestival i Trondheim, gis på bakgrunn av faglig fremragende utvikling, talent og nyskaping.

Finalistene er nå offentliggjort. Av 14 nominerte er følgende tre kandidater plukket ut:

Håvard Bustnes: Regissør og produsent som med sine filmproduksjoner gått i front og satt Trøndelag på kartet som et veldig sterkt dokumentarmiljø.

Klipp og lim: Har siden oppstarten i 2000, vært et ledende produksjonsselskap i regionen De er uredde i sin tilnærming til sjangre som tradisjonelt ikke har hatt fotfeste i regionen. Dette gjelder ikke minst deres satsninger innen animasjonsfilmen den senere perioden.

Øystein Moe: Den selvlærte filmfotografen er en ekstremt hardtarbeidende, kompromissløs og kreativ fotokunstner som har markert seg som et tydelig forbilde for mange gryende fotospirer.

Martin Scorseses film

Martin_Scorsese_Cannes_2010_(cropped)

Filmregissør Martin Scorsese. Foto: Georges Biard / Wikimedia

I samarbeid med Kosmorama inviterer NTNU til helsdagsseminar om kulturkritikkens rolle i utvikling av et levende demokrati.

Er kulturkritikken er i ferd med å forsvinne fra de trykte medier og det offentlige rom? Hvor viktig er debatten rundt kunst og kultur for utviklingen av våre moderne demokratier?

Det er Institutt for kunst- og medievitenskap og Institutt for språk og litteratur som setter disse spørsmålene på dagsordenen på seminaret 9. mars. Bakgrunn for debatten er filmen The 50 Year Argument (2014) av David Tedeshi og Martin Scorsese, regissøren av blant annet Taxi Driver, Raging Bull, The Last Temptation oft, The Aviator, Broadwalk Empire.

Filmen omhandler tidsskriftet The New York Review of Books. I troen på at kulturkritikk kan være mer enn korte anmeldelser, har tidsskriftet publisert svært innflytelsesrike essays om kunst, kultur, aktuelle hendelser og politikk, og slik formet den kulturelle samtidsdebatten.

Filmskaperne Scorsese og Tedeshi har latt seg latt seg inspirere av tidsskriftets evne til å være viktig i den globale offentlige debatten gjennom dyptgående kulturkritikk og analyser.

Den egyptiske forfatteren Yasmine El Rashidi, som har gjort seg bemerket som en viktig offentlig stemme omkring den arabiske våren, har flere publikasjoner i dette tidsskriftet. El Rashidi kommer til Kosmorama for å delta i debatten og dele sine erfaringer.

Susan Sontags stemme

Susan Sontag. Portrettmaleri av Juan Fernando Bastos / CC Attribution

Susan Sontag. Portrettmaleri av Juan Fernando Bastos / CC Attribution

Filmen Regarding Susan Sontag (Kates, 2014) omhandler en av New York Review of Books’ mest markante bidragsytere. Filmen gir oss et innblikk i en ruvende kulturkritiker og skribent.

Forfatter Linn Ullmann vil lede en samtale med Kaja Scherven Mollerin for å diskutere filmen. Ullmann har i lang tid vært interessert i Sontags forfatterskap og unike stemme i den offentlige debatt, mens Mollerin er den fremste kjenneren av Sontag i Norge i dag.

Seminaret avsluttes med paneldebatt med Linn Ullmann, bokredaktør i Klassekampen Karin Haugen, forfatter Yasmine El Rashidi og kulturredaktør i Adresseavisen Stian Wallum. Debatten ledes av professor Anne Gjelsvik fra Institutt for kunst- og medievitenskap NTNU.