Vi utvikler vår identitet på skjermen.

Vi bygger selv vår identitet

  • Av
    Kortnytt publisert 20.10.15
    Tidligere redaktør og skribent i Gemini

Sosiale nettverk og omverdenen definerte mennesket før. Nå definerer vi oss mer via sosiale medier.

-Før ble vår identitet bygget i et hierarki gjennom gode råd fra de over oss i familie, skole og andre autoriteter. Nå har vi verktøy til å utvikle vår egen identitet i nettverk med likesinnede, sier seniorforsker ved SINTEF, Petter Bae Brandtzæg. På Facebook forsvinner kroppsspråket og vår fysiske personlighet. I 2015 skjer vår presentasjon av oss selv gjennom bilder og tekst på en liten digital skjerm.

Brandtzæg mener mye av rammene for hvordan vi sosialiserer er endret. -Endringen fra den vertikale til den horisontale sosialiseringen er revolusjonerende i den forstand at individet på mange måter er blitt mer frigjort og kan gjøre flere individuelle valg i en gruppe med likesinnede mens en før ble mer oppdratt av foreldre lærere og andre autoriteter, sier han.