Anish Kapoors Øye i stein i Løddingen kommune. Foto: Skulpturlandskap Nordland

Ærespris til skulpturlandskap

  • Publisert 25.09.15

Skulpturlandskap Nordland får Kulturrådets ærespris. NTNU-professor har en del av æren.

ÆRESPRIS: Kulturrådets ærespris for 2015 tildeles prosjektet Skulpturlandskap Nordland.

Maaretta Jaukkuri har vært kurator for prosjektet. Hun er professor emeritus ved NTNU, og har jobbet med Skulpturlandskap Nordland siden 1990. For tida er hun tilbake på Kunstakademiet i Trondheim i faget ‘Art & Common Space’.

36 kunstverk er plassert i landskapet i 35 kommuner i Nordland, i tillegg til én skulptur i Troms. Bak kunstverkene står 36 kunstnere fra 18 forskjellige land.

Dette er første gang prisen gis til et prosjekt istedenfor til en enkeltperson. Det setter Jaukkuri spesielt stor pris på. Mange har vært involvert for å få til dette.

I begrunnelsen heter det at Skulpturlandskap Nordland får prisen for sin «enestående internasjonale skulptursamling og det arbeidet som er gjort for å bygge opp og formidle kunstprosjektet». Prisen er på 600.000 kroner.

Videre heter det:

«Skulpturlandskap Nordland er en internasjonal kunstsamling i hovedsak utviklet i perioden 1992-98. To nye skulpturer ble oppført i 2009 og 2010 og en foreløpig siste skulptur ble oppført i 2015. Arbeidet tok til under ledelse av Nordland fylkeskommune i samarbeid med de deltagende kommunene.»