Slik ser den ut, hoftebeskytteren som nå har blitt hedret med Merket for god design. Det myke materialet har evnen til å bli hardt når det blir utsatt for støt. Men blir like mykt igjen etterpå. Foto: Protex.

Designpris til sporty hoftebeskytter

Hoftebeskytteren ” HiP” fikk nylig Merket for god design. Nyvinningen er utviklet av forskere og industridesignere i SINTEF i samarbeid med tekstilbedriften Protex i Ålen.

HOFTEBRUDD: Hoftebeskytteren HiP fikk nylig prisen “Merket for god design” fordi den tar sluttbrukernes preferanser knyttet til estetikk og funksjonalitet på alvor. Merket for god design er designbransjens største utmerkelse som deles ut til designbyrå og bedrift som har samarbeidet om et innovativt prosjekt.HiP er inspirert av moderne sportsutstyr, og bidrar ikke til stigmatisering og sykeliggjørende av brukerne. Den gir god beskyttelse av hoftebenet samtidig som den er behagelig å ha på. Produktet har blitt godt mottatt av både fagpersoner og sluttbrukerne.

Hoftebrudd koster samfunnet millioner

Nesten 9000 voksne, hvorav mange eldre mennesker, faller og brekker hoften hvert år. HiP er et produkt som vil gi mennesker en bedre hverdag med fysisk aktivitet ved å redusere risikoen for hoftebrudd ved fall.

– I gjennomsnitt koster hvert hoftebrudd samfunnet nærmere èn million kroner og totalt er hoftebrudd anslått til å koste samfunnet opp mot 9 milliarder per år, opplyser forsker og produktdesigner Tore Christian Storholmen i SINTEF. Vi håper og tror at dette produktet kan dra de høye tallene i riktig retning.

Fornøyde vinnere. Fra venstre: Jens Christian Hernes, Tore Christian Storholmen, Martin Gregersen, Margrethe Engan Gjære, Ole Petter Næsgaard og Jarl Reitan. Foto: Doga.

Fornøyde vinnere. Fra venstre: Jens Christian Hernes, Tore Christian Storholmen, Martin Gregersen, Margrethe Engan Gjære, Ole Petter Næsgård og Jarl Reitan. Foto: Doga.

– Tilbakemeldingene vi fikk fra våre testpersoner var at løsningene som fantes fra før var både store og klumpete, noe som gjorde at det ikke fristet å ta dem i bruk, sier Storholmen.

– Vi har jobbet mye med å løfte produktet vårt ut av hjelpemiddelsegmentet, og derfor er det ekstra stas å motta en designpris for å ha lykkes med nettopp det, sier designerkollega i SINTEF Ole Petter Næsgaard.

Aktivitet er nøkkelen til et godt liv

Målet til forskerne har hele tiden vært å designe en hoftebeskytter som folk faktisk er villig til å bruke. Det kan gi økt livskvalitet og i ytterste konsekvens lengre liv for enkeltpersoner, og samtidig spare samfunnet for store summer.

– Å opprettholde aktivitet er ett av de enkelttiltakene som har best forebyggende effekt på helsa vår, opplyser Tore Christian Storholmen.

Fakta:

Navn på prosjekt: HiP

Trondheim kommune, Enhet for fysioterapitjenester: Ergo- og fysioterapeuter har bidratt med spesialkompetanse og fasilitering i forbindelse med brukerinvolvering og brukertesting.

Prosjektleder: Tore Christian Bjørsvik Storholmen, SINTEF

Prosjektmedarbeider: Ole Petter Næsgaard, SINTEF

Daglig leder foretak: Margrethe Engan Gjære, Protex AS
Ingrid Lothe Ruø: Masterstudent tilknyttet prosjektet, NTNU.

Form til Fjells AS: Design- og kommunikasjonsbyrå med ansvar for visuell identitet og emballasjedesign.

Firma: Protex AS

Designbyråets navn: SINTEF Teknologi og samfunn, Avdeling Helse

Søknadsnummer: MT003

Det støtdempende materialet i hoftebeskytteren er i utgangspunktet mykt, men endrer egenskap ved støt ved at det fastner og fordeler trykket på et større areal. Det forblir mykt etter støtet. Dermed har forskerne utviklet en tynnere og mer komfortabel hoftebeskytter, som samtidig ivaretar sikkerheten.

– Produktutviklingen har derfor skjedd i tett samarbeid med både sluttbrukere, fysioterapeuter og ergoterapeuter i Trondheim kommune. De eldre som var med på å prøve produktet ga oss mange gode innspill knyttet til utformingen og brukervennligheten, forteller produktdesigneren.

I juryens begrunnelse står det:

FRA SYKEHUS TIL SPORT:
Et innovativt produkt som utfordrer hjelpemiddelkategorien og flytter det inn i sports- og livsstilsegmentet. Med redusert tykkelse og forenklet form oppleves produktet komfortabelt ved normal bruk, men fastner og gir maksimal beskyttelse ved fall. Juryen liker detaljeringen: et dobbelt silikonspor gjør at den sitter godt, tekstilet på innsiden gjør at den puster og den er nesten usynlig selv under tettsittende klær. HiP tar seg også godt ut utenpå klær. Produktet er svært brukervennlig med sin måleenhet og integrerte bruksanvisning. Dette skiller hoftebeskytteren fra konkurrentene og bidrar til å utvide målgruppen mot også aktive eldre kvinner og menn.