Ingar Dragset (foran) og Michael Elmgreen blir æresdoktorer ved NTNU. Foto: Olav Olsen, Scanpix

Kunstnerduo blir æresdoktorer

  • Publisert 26.11.14

Ingar Dragset og Michael Elmgreen er de første billedkunstnerne som blir æresdoktorer ved NTNU.

Kunstnerduoen Elmgreen og Dragset blir æresdoktorer ved NTNU, skriver Adresseavisen.

Kunsthistoriker og førsteamanuenis Ulla Angkjær Jørgensen ved Institutt for kunst- og medievitenskap sier at kunstnerne har bygd seg opp en imponerende karriere og har oppnådd stor internasjonal anerkjennelse. Samtidig har de tilknytning til Trondheim. Dragset er fra byen. Elmgreen er fra København.

I nominasjonsteksten skriver Jørgensen at kunstnerduoen rager så høyt i den internasjonale samtidskunsten at deres navn vil bli stående for ettertiden.

Til avisen sier Dragset at utnevnelsen oppleves som en anerkjennelse som rammer dypere og favner bredere enn mange andre priser og æresbevisninger, siden universitetet er en av samfunnets støttepilarer.

Duoen har mottatt mange utmerkelser tidligere.

I presentasjonen for NTNUs styre heter det følgende:

«Kunstnerduoen Michael Elmgreen (f. 1961) og Ingar Dragset (f. 1969) – samtidskunst. Elmgreen og Dragset er utdannet ved Det Kgl. Danske Kunstakademi i København. De bor og arbeider i hhv. London og Berlin. De er internasjonalt anerkjente samtidskunstnere, – kjent for sine nyskapende installasjoner, ofte med sterk symbolikk og filmatiske innslag.

De har deltatt på store internasjonale utstillinger og hatt en rekke store oppdrag med utsmykning av kjente offentlige rom og plasser (eks. «Powerless Structure» – en anti-krigshelt rytterstatue på Piccadilly Circus i London og «Memorial to Homosexuals Persecuted Under Nazism i Tiergarten, Berlin).

Dragset er fra Trondheim og studerte ved Universitetet i Trondheim på 1980-tallet. De beæret Trondheim med utstillingen «Home is the Place You Left» i 2010. De skal også levere en skulptur til plassen foran jernbanestasjonen i 2015.

Forslaget fremmes av HF Institutt for kunst og medievitenskap. AB opplyser at Dragset ved et par anledninger har forelest for deres studenter.

Kunstnerduoen er høyt respektert i det utøvende kunst- og arkitekturmiljøet. Forslaget har fakultetets og Kunstakademiets fulle støtte.  NTNU har så langt ingen billedkunstnere blant sine æresdoktorer.»

En skuespiller og tre musikere er derimot utnevnt til æresdoktorer. De er Liv Ullmann, Arve Tellefsen, Anne-Sophie Mutter og Chick Corea.