Tilpasningsdyktig pc

Ut på tur med pc? Med ny programvare tilpasser den seg ulike forhold.

De fleste som har sittet på et tog og jobbet på en pc, har erfart lav batterikapasitet eller dårlig nettforbindelse og problem med å kunne jobbe videre. Eller kanskje har du mottatt en viktig e-post med vedlegg som du ikke får åpnet og lest på grunn av tregt nettverk?

Nå jobber 15 partnere i EU-prosjektet Music med å endre på dette og legge grunnen for ny programvare. SINTEF er prosjektleder i gruppen som skal sørge for at framtidige programmer tilpasser seg ulike faktorer så vi kan jobbe videre uten problemer.

Tilpasser seg

– Det handler om kapasitet, nettilgang og ressurser, forklarer Geir Horn på SINTEF IKT. – På kontoret, på flyplassen eller hos Starbucks har vi tilgang til et trådløst nettverk med god kapasitet. Vi kan med letthet se en video på skjermen vår. Men når vi beveger oss ut, har vi bare 3G eller UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) som er mindre enn 15 prosent av kapasiteten til et trådløst nett. Og på hytta har vi kanskje bare GPRS (General Packet Radio Service) med enda lavere kapasitet.

Nettverk, lys og batterikapasitet

– Det er utrolig mange kombinasjoner av handlinger en computer kan utføre – alt etter hva man har av nettverk, lys og batterikapasitet, sier Horn.

Et eksempel er å få opp e-poster på reise. Særlig de med vedlegg. Dersom maskinen laster ned e-post som den pleier, kan store vedlegg ta svært lang tid å laste ned. Det gjør at du gir opp og kanskje aldri får lest det viktige brevet som ligger og venter lenger bak.

– Med Music vil programvaren skjønne at du har dårlig nett, sløyfe nedlasting av store vedlegg og bare sørge for at du får opp tittel og avsender på e-postene. Slik kan du velge hvilke brev du vil laste ned fullstendig, forklarer Horn.

Et annet eksempel er om du som togpassasjer sitter og skriver på pc fra Trondheim til Oppdal. Da trenger du ikke spare så mye på kapasiteten. Skal du derimot til Oslo, trenger du mest mulig batteri. Systemet vil selv avveie og finne ut hva som er viktig å vise fram og ta vare på. Det kan for eksempel automatisk tilpasse seg et dårlig batteri ved å senke lysstyrken på skjermen, eller redusere ytelsen på nettverket.

Slipp til neste år

I august la prosjektet fram første versjon av Music-plattformen. Det endelige slippet skal foregå til neste år.

– I dag må man bruke ekstra mye programmeringstid for å tenke på alle mulighetene og kode hvordan programmet skal tilpasse seg. Med Music blir det betraktelig enklere. Det gjør at vi vil få se flere smarte programmer i framtiden, og kanskje mye av frustrasjonen til dagens mobile brukere vil avta, sier Geir Horn.

Åse Dragland