Kreftframkallende stoffer i steikeos

Du bør unngå osen fra steikepanna. Særlig hvis avtrekket er dårlig.

Kanskje vil ikke lørdagsbiffen smake deg så godt etter at du har lest denne artikkelen. Eller du vil tenke nøyere over hvordan du skal tilberede den – og kanskje vurdere å skifte ut ventilasjonsvifta.

For nå har NTNU-forskere dokumentert det som lenge har vært mistenkt: Steikeos fra vanlig matlaging inneholder både tjærestoffer og høye forekomster av de kjemiske sammensetningene som kalles aldehyler. Begge deler kan framkalle kreft.

Ultrafin elendighet

Undersøkelsen omfatter eldre ventilatorer (fra 90-tallet) og nyere modeller montert på vegg, moderne løsninger med ventilasjonshette over såkalte kjøkkenøyer, og vifter med kullfilter.

Resultatet er entydig. – Kullfiltervifte er ikke å anbefale, den tar bare de store partiklene og spyr tilbake de små. Da gikk det bedre med viftene som gikk ut til luft. De beste resultatene fikk vi når vifta ble plassert mellom to vegger, mellom to skap eller inntil et hjørne. Dette bidro til å øke utsugingseffekten. Dessuten har det stor betydning å la vifta gå i et kvarters tid etter at steikinga er avsluttet, forklarer prosjektleder Kristin Svendsen og stipendiat Ann Kristin Sjaastad.

Målingene registrerte ultrafine partikler ned til 0,1 mikrometer. Ultrafine partikler er mistenkt for å ha spesiell uheldig effekt i lungene. Jo mindre de er, dess lettere og dypere trenger de ned i lungevevet.

Forskerne ble overrasket over å oppdage hvor fort filtrene gikk tett. Etter to kilo kjøtt ble det tydelige forandringer.

Gammelt fett ikke bra

Testing av steikefett bød også på overraskelser. Margarin ble sammenlignet med forskjellige typer matolje. I første forsøk oste det verst av margarin. I senere forsøk ble verstingen olje.

– Det ser ut som om det er en sammenheng mellom ferskhet og mengde helseskadelige stoffer i osen, sier Sjaastad og Svendsen.

Utgangspunktet har vært vanlig matlaging i privathusholdninger. Resultatet er slik at både Sjaastad og Svendsen har endret matvaner. De steiker så lite som mulig. Og filteret i ventilatoren vaskes oftere enn før. Mye oftere.

 

Synnøve Ressem