Pillerobot i tarmen

Forskere ved SINTEF samarbeider med andre europeiske forskningsmiljø og bedrifter om å utvikle en plastkapsel, drøye 2×1 cm stor, som kan saumfare kroppens indre hulrom. Mikroroboten har kameralinse, sammenleggbare bein og et plastskall fullpakket av avansert mikroteknologi. Den er designet for å undersøke tarmsystemet vårt.

Pilleroboten er glatt og lett og svelge. Litt ned i systemet folder den ut små bein og blir som en stor bille. Legene som sitter på utsiden og følger med, kan styre fart og retning på roboten mens den kravler gjennom tarmene, og sender bilder trådløst ut til en skjerm fra det lille kameraet som sitter i den ene enden. Ser den tegn på kreft, kan legene stoppe roboten eller få den til å rygge tilbake så de kan kikke nærmere. I tillegg til kamera, bærer mikroroboten med seg tang og kniv som kan brukes til å ta biopsi. Vevsprøvene tar den med seg ut til legene for tradisjonell analyse. Roboten skal være ferdig utviklet i 2010.