Kvikksølvmysterium

Hver vår avsettes store mengder kvikksølv på snøen i Arktis, uten at noen har kunnet forklare hvorfor. Anne O. Steen er doktorgradsstipendiat innenfor naturmiljøkjemi ved NTNU, og prøver å finne ut hvor mye kvikksølv som avsettes, og hvorfor det skjer. Hun har funnet ut at konsentrasjonen av kvikksølvgass i lufta minker om våren, og antar at dette er fordi ureaktiv kvikksølvgass blir reaktiv og festes til partikler som deretter faller ned på bakken.

Det er flere teorier om hvorfor avsettingene i Arktis er større enn andre steder. – Vi tror sola, og lav temperatur kan ha betydning, fordi avsetningene skjer rett etter soloppgang. Vi antar også at det må være sjøvann i nærheten. Havis kan også være av betydning, sier Steen til Norges Naturvernforbunds månedsblad Miljøjournalen. Hun utelukker heller ikke at avsetningene kan være et resultat av klimaendringer.