fabrikkpipe

Overdimensjonerte bildeler er ute

Det 6-årige forskningsprosjektet Norlight, til 200 millioner kroner, er nå avsluttet. Programmet har hatt fokus på et lettere norsk metallmiljø, og prosjektene har vært gjennomført av NTNU og SINTEF og finansiert av Norges forskningsråd og norsk industri. Norlightprogrammet har bidratt til å utvikle internasjonalt ledende forsknings- og undervisningsmiljø som igjen kan gi verdiskaping i Norge. Aluminium og magnesium har lav vekt i forhold til st ål og jern – og har klare fordeler i biler med tanke på miljøkrav og CO2-utslipp For å øke bruken av lettmetaller som aluminium og magnesium i bilindustrien, har EU etablert forskningsprosjekt «Nadia» som skal videreutvikle stykkstøpeteknologien. Norske støpeeksperter ved SINTEF er sentrale i prosjektet.