Beinfri fersk laks

I dag får du kjøpt fersk laksefilet der rygg- og sidebein er borte, men beinraden midt inne i fileten er intakt. Med dagens utstyr kan nemlig disse beina først fjernes etter at dødsstivheten har forsvunnet, dvs etter tre til fire dager, ellers vil mye kjøtt bli med beina når de dras ut, og fileten vil bli stygg.

På oppdrag fra Trio Fish Processing Machinery har SINTEF IKT i samarbeid med SINTEF Fiskeri og havbruk utviklet et syns- og knivsystem som raskt finner senene som holder beina fast. Når de er skåret over, kan beina i fersk fisk lett nappes ut. Alt dette kan skje bare timer etter slakting.

Systemet fører til at ferske og beinfrie laksefileter kan lanseres på det europeiske marked, og at arbeidet kan flyttes i nærheten av merdene og ikke til Polen eller Frankrike som er det vanligste alternativet.