Soppelskere – elsk med forstand

  • Av
    Publisert 28.08.06
    Tidligere skribent i Gemini, NTNU

Det er ingen stor fare forbundet med å spise våre vanligste matsopper. Men stol ikke på alt som står i bestemors soppbok.

Soppsesongen er i gang, og ivrige soppelskere tråler skogbunnen etter de gule, hvite og brune delikatessene.

Vi har lært oss noen sikre, og vi har soppbok å bestemme de usikre etter. Men er boka noen år gammel, bør vi ikke stole ubetinget på det som står om spiselighet.

– Det pågår fortsatt kartlegging av sopp, og lista over de spiselige blir stadig kortere, forteller Thyra Solem, botaniker ved Vitenskapsmuseet på NTNU.

Seks sikre ble til fem

– Arter som tidligere har vært ansett som spiselige, er nå kategorisert som dødelige. For eksempel har riddermusserong forsvunnet fra spiselig-lista, etter at det ble registrert dødsfall i Sør-Europa etter stort inntak, sier Solem.

– Jeg ville nok være litt forsiktig med de andre musserongene også, sier forskeren.

Matblekksoppen er god, men vokser ofte på uheldige steder.

Matblekksoppen er god, men vokser ofte på uheldige steder.

Vår egen gode, gamle “seks sikre”-liste har i årevis omfattet kantarell, matblekksopp, lys piggsopp, fåresopp, matriske og rødskrubb. Nå har den krympet til “fem sikre”.

Det har vist seg at folk har blitt dårlige av rødskrubb, muligens en allergisk reaksjon.

– Bildene i bestemors soppbok er fortsatt gode nok. Men alle bør oppdatere seg på dette med spiselighet, mener Solem.

Unngå veikantene

Matblekksopp er altså én av de “fem sikre” og en riktig god matsopp. Men ikke under enhver omstendighet. Den har nemlig tendens til å vokse i veiskråninger.

Der farer bilene forbi og slipper ut alskens styggedom fra eksosrørene sine. Dette blir liggende på marka.

– Sopp er opphopningsorganismer, forklarer Solem.

– Der det finnes høye nivåer av tungmetaller i jorda, vil du også finne det i soppen. Jeg ville derfor tenke meg om to ganger før jeg plukket matblekksopp i veikanten.

Rimsoppen nekter å gi slipp på Tsjernobyl-becquerelene.

Rimsoppen nekter å gi slipp på Tsjernobyl-becquerelene.

Radioaktiv rimsopp

Rimsopp er en annen god matsopp. Men den har en uheldig egenskap: Den tviholder nemlig på becquerelene. Mens annen villsopp nå knapt har sporbare becquerelverdier, 20 år etter Tsjernobyl-ulykken, har rimsoppen fortsatt høye verdier.

Jeg vil si at ett måltid rimsopp i året kan være omtrent nok. Da har du fått årsdosen din, advarer Solem, som kan fortelle at rimsopp jevnlig plukkes og sendes inn til målinger.

Litt nyttig – tungt fordøyelig

Sopp inneholder 90 prosent vann og 10 prosent tørrstoff. Den er omtrent fri for fett og proteiner, og har lenge vært ansett for å være fullstendig uten næringsverdi.

Nyere forskning viser likevel at den inneholder en rekke av de viktige aminosyrene, samt B-vitaminer, mineralstoffer, kalium, sink, jern, mangan og selen.

Men sopp er tungt fordøyelig mat, og de færreste kan uten problemer og ubehag innta store mengder hver eneste dag.

– Det greieste er å bruke soppen som tilbehør og smakstilsetning, mener Thyra Solem, og minner til slutt om den absolutte og ufravikelige hovedregelen: Spis ALDRI sopp du ikke er hundre prosent trygg på!

Det finnes mange dødelig giftige arter.

De fleste norske byer av en viss størrelse har tilbud om soppkontroll hver søndag så lenge sesongen varer.