Vaksine mot kreft

Om et par år kan en vaksine mot livmorhalskreft og kreft i de ytre kjønnsorganene være på markedet. Vaksinen er mot viruset Human papilloma (HPV) som kan påvises i kreftcellene hos alle som utvikler livmorhalskreft. HPV er seksuelt overførbart, og vaksinen bør tas før jentene blir seksuelt aktive. Finn Egil Skjeldestad i SINTEF Helse sier at en slik obligatorisk vaksinasjon av alle unge jenter kan bli virkelighet om noen år. Gutter bør også få vaksinen, både fordi de sprer viruset og fordi HPV kan gi kreft i de ytre kjønnsorganene. SINTEF Helse deltar i en større internasjonal multisenterstudie av vaksinen med 11 000 kvinner, hvor man blant annet skal finne ut om vaksinen vil vare livet ut. I Norge deltar 1700 kvinner, hvor av 540 i Trondheim. Alle studier til nå viser at unge kvinner som har fått vaksinen, er beskyttet mot viruset som påvirker kreftutviklingen.