Nano gir bedre glid

Skismøringsprodusenten Swix har laget skivoks med nanopartikler. Voksen gir gode resultater for proffkjørere.

Dersom du er i verdenseliten i utfor eller super-G, skiller det ofte bare hundredels sekunder mellom en plass på pallen eller nedenfor. Foruten løperens dyktighet kan smøringen bety en god del. Mye forskingsinnsats er derfor lagt i å utvikle prepareringsmetoder og smøring med tanke på lavest mulig friksjon. Swix, godt hjulpet av SINTEF, har i mange år gjort det godt i dette racet. Smøringene deres med fluorkarbontilsetninger har hevdet seg godt i konkurransen med tilsvarende typer fra andre produsenter.

MOLEKYLSNEKRING

Leif Torgersen, som er Swix’ smøringsutvikler med laboratorieplass på SINTEF, testet for noen år siden de kommersielle blandingene som var på markedet, men fant ut at de hadde liten virkning og at det var lite å vinne. Seniorforsker ved SINTEF, Christian Simon, mente imidlertid at om man endret litt på molekylene i noen av disse blandingene, ville det påvirke overflatespenningen i forhold til vann så mye at friksjonen ville bli merkbart lavere. Nå har forskerne ved SINTEF gjort en del molekylsnekring ved hjelp av vanlig kjemi og syntese, og fått fram en ny smøringstilsetning. Denne er blitt prøvd ut av forskerne og av testkjørere de to siste sesongene, med gode resultater.

INDUSTRIELL PRODUKSJON

– Hva slags nanopartikler er det som settes til? – Det er en forretningshemmelighet hva vi setter til, men karbonforbindelser er blant de aktuelle, sier Leif Torgersen. – Dette med nanopartikler er et moteord. De fluorkarbonforbindelsene vi har brukt til nå, er jo også nanopartikler, så akkurat det er ikke noe nytt for oss.

– Når får vi se supersmøringen i butikkene? – Tilsetningsstoffene skreddersys foreløpig i SINTEFs laboratorier. Selv om dette er produkter for konkurransekjørere på høyt plan, og følgelig har et noe begrenset markedspotensial, ser vi for oss muligheter for industriell produksjon innen 2-5 år. Et annet område der friksjon mot vann har betydning for idrettsresultater, er roing, og representanter for dette miljøet har allerede kontaktet Swix for å kunne prøve ut avanserte alpinsmøringer på båtskrog.

 

Av Jan Helstad