Senser innbrudd

En ny, trådløs innbrudds- sensor kommer snart på markedet. Alarmen blir en del av den nordiske vindus- produsenten NorDans varesortement, og er utviklet ved Rogalandsforskning, Nordic VLSI, SINTEF og Sensonor. Sistnevnte har spesialisert seg på sensorer for kollisjonsputer. Nå er teknologien overført til vindusruter.

Forsker Tone Berg ved SINTEF forteller at de største utfordringene med teknologien har vært å finjustere sensoren. Den kan skille et reelt innbruddsforsøk fra en runde med vindusvask ved å tolke vibrasjonsmønsteret når vinduet utsettes for bevegelse. For å gi systemet «intelligens» har forskerne både sparket ball og utført innbrudd i laboratoriet. Deretter er vibrasjonene analysert og til slutt matet inn i systemet som består av en sensor, en datachip og en ørliten prosessor.