Tog

Stolen som sørger for en stille sone

• NSBs transportselskap, CargoNet, har i sommer testet en modell av en spesiell stol i et av diesellokomotivene sine. Den buede innretningen på toppen av ryggen utligner motorstøy. Dermed er lokomotivførerne kvitt et stort arbeidsmiljøproblem.

Forsker Tor Arne Reinen ved SINTEF er en av utviklerne bak konseptet som har fått navnet «Stille sone». Han har tro på at stolen vil gjøre hverdagen enklere for de som jobber på slike tog.– Vi ser at denne teknologien i framtida kan benyttes i flere sammenhenger der støy er et problem, sier han.

Den støydempende virkningen er et resultat av såkalt motlyd. Prinsippet er at en lydbølge kan utligne en annen dersom de to har «motsatt fortegn». Ved hjelp av avanserte mikrofoner, høyttalere, og en datamaskin som raskt regner ut hvilke lydbølger som trengs for å utligne de eksisterende, kan altså lokføreren oppleve hverdagen mindre støyende enn den har vært til nå. Dersom NSB blir fornøyd med støydempingen stolen gir, skal SINTEF levere tolv seter i løpet av høsten.