Metallisk koloritt

Metallet skinner vakkert i grønt, gult og lilla. De klare fargene kommer ikke fra lakk, men fra en spesiell elektrokjemisk teknikk.

Av Christina B. Winge

Den spesielle oksidasjonsteknikken egner seg til å farge populære og anvendelige metaller som titan og aluminium. Spesielt dyrt er det heller ikke, og resultatet blir unikt – fordi det dreier seg om å gi selve metalloverflaten farge, og ikke om å legge på et fargelag av et helt annet materiale, slik det ofte gjøres i dag.

Ved hjelp av den nye teknikken kan både grunning og lakk bli overflødig, sier SINTEF-forsker Trygve Burchardt.

To fargemetoder

Metallfarginga kan skje på to måter: Man kan påføre metallet en viss mengde energi ved hjelp av strøm. Da skjer en kontrollert oksidasjonsprosess som gir metallet en tett, gjennomsiktig film på overflata. Oksidbelegget bryter lyset slik at bare én karakteristisk fargekombinasjon reflekteres. Det er den som blir synlig for oss.

Ved å endre tykkelsen på oksidlaget, endres også vinkelen lyset brytes i. For hver vinkel kommer en ny farge til syne. Denne teknikken egner seg svært godt til å farge titan, metallet som forskerne betegner som en markedskomet fordi det er lett, sterkt og korrosjonsbestandig. Etter at Russland startet med å produsere titan til det internasjonale markedet, har prisene falt betraktelig, og forskerne spår en lysende framtid for titan i mange sammenhenger. Metaller kan også farges ved hjelp av organiske eller uorganiske pigmenter, stoffer som vi slett ikke assosierer med farge. Skal man farge aluminium, er det denne metoden som benyttes. Også i dette tilfellet tilføres metallet strøm. Det gjør at metallet får et porøst oksidbelegg på overflata. Deretter legges metallet i en løsning som inneholder fargepigmenter. Pigmentene trekker ned i porene på metalloverflaten. Så lukkes porene ved hjelp av et varmt bad, og vips – metallet har fått en unik og holdbar farge av ypperste kvalitet.

-Hva med et badekar i sjøgrønt metall, eller et rødt kjøleskap som garantert ikke får hakk i lakken, funderer Burchardt som gjerne samarbeider med norske kunst- og designmiljøer. Forskerne vil nå videreutvikle teknologien slik at fargingen blir mulig med stor presisjon.