Strømtårn

Forskere vil spare deg for løpske strømpriser

SINTEF-forskere foreslår at du og jeg får kjøpe strøm på samme måte som industrien – for å sikre at strømregninga blir mer forutsigbar.

Forslaget går ut på å gi deg en ny valgmulighet som strømkunde: Til en fast pris får du forhåndsbestille den strømmengden du tror du vil trenge hvert år de neste tre til fem årene. Slik vil du vite hva en kilowattime strøm vil koste deg i lang tid framover.

I forskernes forslag ligger det samtidig økonomiske belønnings- og straffemekanismer som skal gjøre oss gjerrige på strømmen i tørrår:

oKlarer du å bruke mindre strøm per år enn du har forhåndsbestilt, selger du kraften tilbake til leverandøren. Og det til markedspris, slik industrien har gjort i vinter. Desto mindre vann det er i magasinene, desto høyere blir markedsprisen – og desto bedre butikk vil det være for meg og deg å spare strøm.

oBruker du mer enn den avtalte strømmengden i året, må du betale ekstra for hver kilowattime overforbruk du har hatt. Denne strømmen må du betale markedspris for. Med andre ord vil det svi på pungen å bruke for mye strøm i et tørrår.