Mc-politi får “new look”

De har svettet sommerstid og vagget polstret rundt om vinteren. Neste år kan politiets MC-førere kanskje vrenge av seg skinndressene for godt.

Av Svein Tønseth

Politiet jakter nå på MC-uniformer som er mer komfortable til alle årstider – og har gått vitenskapelig til verks.

Valget står mellom to kjøredresser, utviklet for det sivile markedet og produsert i syntetiske materialer. Begge innfrir politiets krav til dokumentasjon om sikkerhet ved velt. På oppdrag for Politiets materielltjeneste gjennomfører SINTEF Unimed et testprogram for å se hvilken av dem som mest effektivt ventilerer varme kropper. Testene vil også fortelle hvor godt dressene beskytter mot kulde og regn.

– Målet er å finne en helårsdress. Men skulle testene vise at også nydressene vi vurderer, blir varme om sommeren, kan løsningen bli skinn til sommerbruk og syntetiske dresser til vinterbruk, sier tekoingeniør Eldbjørg Markhus Brekke i Politiets materielltjeneste.

SINTEF innledet sitt arbeid med å intervjue 15 MC-førere hos politiet i Oslo og Trondheim for å kartlegge brukernes erfaringer med dagens antrekk. Svarene viser at skinndressene kan være ulidelig varme i sommersola. I vinterkulde blir de stive og krever så mye påkledning under at bevegeligheten lider.

På bakgrunn av intervjuene utarbeidet SINTEF og Politiets materielltjeneste sammen ei liste med krav til den nye MC-uniformen. Denne lå til grunn for anbudsinnbydelsen som gikk til teko-industrien. “God evne til temperatur-regulering” kom høyt på lista.

SINTEFs tester gjøres både i klimakammer og i felten. De inkluderer også undertøy og mellombekledning. Politiet vil nemlig også vite hvordan førerne bør kle seg innerst for å få fraktet svette ut fra kroppen, og hva slags mellomplagg som er best vinterstid.

I Oslo har MC-politiet en lett vernevest under dressen. Den består av en tekstilvest trukket utenpå et skuddbeskyttende materiale. Vesten stopper varmetransporten ut fra kroppen og øker varmestresset. I testene utprøves derfor en norsk prototyp av en ny tekstilvest, laget i materialer som før har vist seg å virke fukt- og temperaturregulerende.

Politiets materielltjeneste vil trolig foreta det endelige valget av ny MC-uniform i løpet av desember.