Løpetur for utendørspyser

Hvis du har vært ute og jogget, så vet du at turen aldri er helt flat og rett fram. Det går opp og ned, til høyre og til venstre. Det er sånn de fleste foretrekker det også. Men enkelte vegrer seg for friluftslivet. De sverger til tredemølla. Men den har aldri gitt riktig det samme tilbudet. Mange av tredemøllene går bare rett fram, i samme hastighet hele tida. Eller de har så mange knapper og innstillinger at det kan skremme bort hvem som helst NTNU har nå kommet med et nyttig bidrag til de som foretrekker innendørs jogging.

Amund Skavhaug fra Institutt for teknisk kybernetikk har sammen med Trondheimsfirmaet Exercise X-tech AS utviklet et helt nytt styringssystem for tredemøller. Løpere i verdenseliten, tilknyttet firmaet, hevder at systemet er teknisk overlegent alle lignende systemer som finnes på markedet i dag.

Tredemølla kan vippes opp og ned 25 grader, og har lagt inn en mengde løyper og stafettetapper som er lest inn fra virkeligheten med GPS. Båndhastigheten justeres valgfritt for å ta hensyn til man vanligvis løper fortere nedover og saktere oppover. Også alle mulige former for intervalltrening, stigningsløp, distanseløp, tidsbegrensninger og lignende kan kombineres med terrengløpinga. Brukeren kan velge blant en rekke forhåndsprogrammerte løyper, men kan også justere løypa selv.

Styringssystemet er en liten datamaskin med spesialutviklet ekstra maskinvare gjemt vekk bak et enkelt panel, et såkalt “embedded system”.