Trykk og reis!

Det dreier seg om en digital arvtaker til den runde reisekameraten fra barndommens rike. Ved hjelp av store mengder data, blant annet fra NASA, har SINTEF utviklet den digitale globusen. Med et klikk kan du reise inn i Arizonas dalfører og helt ut i månebane, om du har tilgang til Internett. Globusen ser fremdeles ut som en globus, riktignok på dataskjermen. Og den imponerer med sine detaljer: Den tredimensjonale terrengmodellen har en nøyaktighet på en kilometer i horisontal retning. Bedre data vil bli lagt inn når disse blir tilgjengelige.

Amerikanske datagrunnlag

En avansert terrengmodell fra US Geological Survey og NASAs enorme mosaikk av satellittbilder har gitt SINTEF både bilder og informasjon om topografien i hele verden. Denne informasjonen er så matet inn i den matematiske datamodellen.

Prosjektleder og utvikler Rune Aasgaard ved SINTEF forteller at globusen i utgangspunktet er utviklet som et verktøy for reiselivet. Etter hvert skal informasjon som historikk, severdigheter, arrangementer og annen informasjon som er relevant for turister, plottes inn i globusen.

Ideen er at alle som har informasjon de ønsker å legge ut på globusen, må betale for det. Globusen egner seg også godt i undervisningssammenheng, og kan benyttes til nyhetsformidling. Testversjonen er klar, og kommersialisering står for tur.

Grunnversjonen av globusen er tilgjengelig for alle og finnes på http://globe.sintef.no

Av Christina B. Winge