Nakensnegler. Bildet viser Fjordia chriskaugei.
Fjordia chriskaugei er en art som nylig ble beskrevet som ny for vitenskapen fra norskekysten. Foto: Torkild Bakken, NTNU Vitenskapsmuseet, CC BY-SA 4.0

Nakensnegle ble oppkalt etter amatørdykker

I 25 år har forskere og amatører kartlagt nakensnegler i Norge. Nå er alle de kartlagte artene samlet i én oversikt.

– De har en av de mest fantastiske forsvarsmekanismene blant dyr under vann.

Det sier en av initiativtakerne til en dykkerdugnad for å finne og kartlegge nakensnegler, Christian Skauge. Den erfarne dykkeren og undervannsfotografen har vært fasinert av nakensnegler siden 2005.

– De er fargerike, vakre og litt unorske. I Norge er det mye som ikke har så sterke farger. Nakensneglene er nødt til å spise helt bestemte ting for å få det forsvaret de trenger. Det er det mest fantastisk av alle rare ting i dyreriket, mener han.

Folkeforskningen har vært svært viktig for tilfanget av observasjoner og bilder til artsprosjektet Nakensnegler i Sør-Norge. Prosjektet er ledet av marinbiologene Torkild Bakken og Jussi Evertsen ved NTNU.

Folkeforskning innebærer å engasjere enkeltindivider, grupper eller institusjoner som ikke har forskerbakgrunn i forskning, i samarbeid med forskere eller forskningsinstitusjoner.

Nå er alle de kartlagte sneglene med beskrivelser og bilder lagt ut i én stor oversikt i Arter på nett.

Nakensnegler. Bildet viser Coryphella verrucosa.

Coryphella verrucosa er en slank nakensnegl med røde eller rødbrune cerata med en hvit ring under tuppen. Foto: Christian Skauge, CC BY 4.0, Artsdatabanken/Arter på nett

Folkelig dykkerdugnad

Nakensneglesafari er navnet på den årlige samlingen i Gulen i Ytre Sogn på Vestlandet der en rekke dykkere og amatørforskere møter for å dykke etter nakensnegler.

Fra disse dykkesafariene og andre entusiastiske observatører har forskerne fått inn masse nyttig materiale til nakensnegleprosjektet.

Torkild Bakken forteller at samarbeidet mellom amatører og forskere har fungert godt. Amatørfotografene som har deltatt, har blitt mye bedre på biologien.

Disse undervannsfotografene står for en viktig del av tilfanget på bilder, observasjoner og informasjon.

Christian Skauge er en av driverne bak denne folkeforskningsdugnaden. Han forteller at det går litt sport i å observere og fotografere de nakensneglene det er få av eller som er vanskelig å få øye på.

Om noen sier at det mangler bilde av en nakensnegl som er bitte liten og sjelden observert, så har dykkerne på safari kastet seg ut i jakten.

– Flere ganger har vi fått til nettopp det, helt på slutten av samlingene, forteller Skauge.

Har fått oppkalt egen snegleart

En av artene Christian Skauge har vært med på å finne, har blitt oppkalt etter ham.

– Det startet med at vi oppdaget en nakensnegl som så litt annerledes ut enn de andre.

Biologene mente at dette sannsynligvis var en art med et variabelt utseende, og Skauge slo seg nesten til ro med det.

Et par år seinere oppdaget Skauge flere snegler som lignet, og la merke til at de oppførte seg på en annen måte enn andre.

De sendte inn DNA-tester, og resultatet overrasket: Det var ikke bare én ny art, men tre.

– Den var ny fordi den ikke var beskrevet, ikke fordi den plutselig hadde oppstått. Den hadde alltid vært der, det var bare ingen som hadde sett det jeg så.

Artens navn ble Fjordia chriskaugei, oppkalt etter Christian Skauge.

– Det kommer til å stå i lærebøkene for evig. Dette er jeg utrolig stolt av, forteller Skauge.

Nå får flere greie på at nakensnegler finnes

Resultatene av nakensnegleprosjektene ligger nå tilgjengelig for alle i Arter på nett. Der er det tekst og bilder med åpne lisenser.

Kunnskapen kan brukes i undervisning eller oppslagsverk. Skauge mener slik formidling er viktig både for dykkere og de som ikke bruker tid å dukke under havoverflaten.

Nå får i alle fall flere øynene opp for hva som finnes utenfor bryggekanten. Det betyr en god del. De fleste nordmenn vet nok ikke engang at det finnes nakensnegler her, mener Skauge.

Funnet av nye arter får oppmerksomhet som også kan føre til mer kunnskap blant dem som ikke i utgangspunktet er spesielt opptatt av disse artene, som for eksempel da Dendronotus yrjargul ble funnet på trøndelagskysten (NRK).

Denne saken er brukt med tillatelse fra Artsdatabanken. Saken er tidligere publisert på forskning.no.