Podkast fra SINTEF med Aksel Faanes Persson som programleder
Programleder og journalist Aksel Faanes Persson har jobbet 11 år i NRK, blant annet med kjente sendinger som Norgesglasset og Brønsj i NRK P1. Nå er han programleder for forsknings-podkasten "Smart forklart". Foto: Linda Bjørgan

SINTEF lanserer forskningspodden “Smart forklart” 

Europas største uavhengige forskningsinstitutt kaster seg på podkast-bølgen. Målet er å gjøre deg litt smartere og gi deg større tro på framtida. 

– Det er oppsiktsvekkende hvor stor interesse det er for forskningen vår. Vi deler allerede av den enorme kunnskapsbanken som vi sitter på, nå skal vi også gjøre det med et stadig voksende podkast-publikum, sier Mala Wang-Naveen. Hun er redaktør for den nye SINTEF-podkasten “Smart forklart”. 

Med seg på laget har hun nysigneringen Aksel Faanes Persson. Han har 11 år med erfaring fra NRK, blant annet fra kjente sendinger som Norgesglasset og Brønsj i NRK P1. Nå er han programleder for “Smart forklart”, en podkast som kommer i populærvitenskapelig form.

– Forskningsformidling er veldig gøy, og vi har mye snadder å by på. De som hører på oss risikerer å bli smartere for hver eneste episode, samtidig som de forhåpentligvis får litt større tro på at det finnes mange gode løsninger for framtida, sier Faanes Persson. 

Smart forklart – om det meste

SINTEF har over 2000 ansatte, som alle jobber med mål om å skape teknologi for et bedre samfunn.  Det inkluderer et bredt spekter av forskningsfelt, noe som vil gjenspeile seg i innholdet i podkasten. 

– Podcasten omhandler temaer om alt fra cybersikkerhet til hydrogen. Her er vi innom alt fra de store matressursene som vi er i ferd med å oppdage på havets dyp, til sykdommene forskerne kan fjerne dersom vi lykkes med å forstå de små bakteriene som gjør magi i tarmen vår, sier Faanes Persson. 

Podkasten Smart forklart sin logo

Klaustrofobi-advarsel 

Episodene er på 20-40 minutter. Noen er allerede ute, og nye kommer hver uke fremover. 

–  I en av episodene som ligger ute tar vi turen inn i det som kanskje er din fremtidige bolig, langt nede i en jordskraper. Et bygg som minner om en skyskraper, bare at dette går mange etasjer ned i jorda i stedet for opp i lufta, sier Faanes Persson. 

–   Akkurat den episoden burde kommet med en klaustrofobi-advarsel, ler Wang-Naveen. 

Nå er de spente på mottakelsen fra lytterne, og håper de synes episodene er både spennende og lærerike. 

– Vi vet at mange i målgruppen vår er opptatt av en bærekraftig fremtid. Det er en jungel av podkaster der ute, men SINTEFs fortrinn er at vi har dedikerte og engasjerte forskerne som sitter på en gullgruve av forskning. Pandemien ble løst av forskerne, og vi som elsker forskning vet at det er de som kommer til å løse mange av samfunnets utfordringer, avslutter Wang-Naveen.