A checklist for Dad er skrevet av kreftforsker Tricia Larose som tidligere jobbet for IARC og WHO.
A checklist for Dad er skrevet av kreftforsker Tricia Larose.

Å skrive en barnebok kan være forskning

Tricia Larose er kreftforsker. Men forskningsinteressen når lenger enn det. Nå har hun skrevet en barnebok om kreft.

Kreftforsker Tricia Larose tok doktorgraden ved NTNU. Hun har senere vært postdoktor her. Larose viser oss at en forskers jobb ikke alltid er det du tror.

Da hun fikk penger fra Forskningsrådet for noen år siden, var det for å jobbe for Verdens helseorganisasjon (WHO), deres internasjonale byrå for kreftforskning (IARC) og verdens største undersøkelse på lungekreft. Dataene kom fra 20 ulike internasjonale studier, inkludert Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT).

Men samtidig ble hun inspirert til å skrive en barnebok.

– Jeg ville gjøre en forskjell, og dette bokprosjektet stemte godt overens med målene til IARC og WHO, nemlig kreftforskning for å hindre kreft, sier Larose.

Resultatet ble «A checklist for Dad», den eneste barneboka om kreft som IARC og WHO noen gang har gitt ut.

Barna trenger egne kilder

– Opprinnelig het boka «Cancer is not contagious» og fokuserte mye mer på angst og andre følelser som barn kan oppleve når et nært familiemedlem får en kreftdiagnose, sier Larose.

Men hun innså etter hvert at det kanskje var bedre å fortelle en historie som hjelper til å forklare vanskelige emner i tilknytning til kreft.

– Det er viktig at barn har egne kilder som kan hjelpe til med å forklare kompliserte ting som kan være vanskelige å diskutere. Når en familie strever med en kreftdiagnose, kan det være vrient for foreldrene å forklare sykdommen for barna, sier hun.

Dette er grunnen til at barneboka har en egen del bakerst med spørsmål og svar. Denne delen forklarer svulster, behandling og sideeffekter for ulike typer kreft.

Fremmer sunn og glad livsstil

Larose ba også utgiveren IARC om å donere alt overskuddet fra boksalget til byråets eget arbeid med opplæring og gruppetrening.

– Jeg diskuterte Laroses forslag med Christopher Wild, som da ledet IARC. Wild gikk selv gjennom manuskriptet. Basert på hans kommentarer godtok Larose at boka skulle fokusere på å forhindre kreft, ved å fremme oppførsel som kan gi barna en sunn og glad livsstil. Det er i tråd med IARCs overordnede formål, sier Anouk Berger, som leder IARCs Education and Training group.

Her er en pressemelding om boka, som også viser hvor du kan kjøpe den.