Utnytter vi også den amerikanske kampviljen? Foto: Shutterstock, NTB Scanpix

Militærpris til norske forskere

Noen få amerikanske soldater kan svekke kampviljen til lokalbefolkningen, viser en artikkel.

Brødrene Tor Georg og Jo Jakobsen er tildelt den prestisjetunge Bernard Brodie-prisen for 2020. Prisen deles ut av journalen Contemporary Security Policy, og er oppkalt etter en berømt og omstridt militærstrateg.

Prisen får brødrene for en artikkel som viser at amerikansk, militær tilstedeværelse kan føre til at lokalbefolkningen blir mindre villig til å slåss for sitt eget land. De finner at noen få hundre utstasjonerte amerikanske tropper kan være nok til at villigheten går ned. 500 til 1000 soldater gir en klar nedgang.

En aktuell debatt er om andre stater bidrar nok økonomisk og materielt til forsvarssamarbeidet med USA. Men kanskje utnytter andre land også amerikanernes vilje til å kjempe.

Tor Georg Jakobsen er professor ved NTNU Handelshøyskolen. Jo Jakobsen er professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap.

Se artikkelen her:

Jakobsen, Jo & Tor G. Jakobsen (2019) “Tripwires and free-riders: Do forward-deployed U.S. troops reduce the willingness of host-country citizens to fight for their country?” Contemporary Security Policy 40(2).