Gir du gaver til den du er glad i på valentinsdagen? Foto: Colourbox

Derfor gir vi partneren en gave på valentinsdagen

Det kan finnes gode grunner til å gi den du er glad i litt ekstra oppmerksomhet på valentinsdagen.

Valentinsdagen er over oss, som en feiring av romantikk, kjærlighet og stort forbruk av sjokolade. Kanskje kan du se på det som et kommersielt påfunn også, men ganske mange av oss benytter anledningen til å gi partneren litt ekstra oppmerksomhet.

Så hvorfor gjør vi egentlig det?

Gemini spurte psykologiprofessor Leif Edward Ottesen Kennair ved NTNU om han vet hvorfor vi er ekstra oppmerksomme på kjærlighetsdagen.

Hvorfor gir vi partneren gaver ved spesielle anledninger?

Om vi skal kalle kurtisefasen en spesiell anledning, handler det om å signalisere forpliktelse og kjærlighet. Dette er altså i utgangspunktet i begynnelsen av et forhold.

Valentinsdagen

  • Valentinsdag, på engelsk St. Valentine’s Day, 14. februar, er en dag som markeres både i verdslig og kirkelig sammenheng. Denne såkalte Alle hjerters dag eller Kjærlighetens dag feires med gaver eller oppmerksomhet i form av blomster, konfekt eller kort til den utvalgte.
  • Feiringen i Norge har ikke røtter tilbake til kirkens katolske periode. I likhet med  halloweenmorsdag og farsdag er valentinsdag en spesiell feiring som har kommet til Norge ved påvirkning fra USA.

Kilde: snl.no

Matematisk og evolusjonært bør du som mann ofte satse på verdiløse, men dyre gaver i denne kurtisefasen.

Med unntak av smykker er det i stor grad sånn at romantiske gaver ofte defineres som  forgjengelige, men dyre. Blomster er en tverrkulturell vinner – og er ofte både dyre og forgjengelige. En plante er ikke like romantisk som en bukett, for eksempel. Middager, reiser, teaterbesøk og den slags kommer i samme kategori.

Er gaver spesielt viktig for forholdet på valentinsdagen, bryllupsdagen og lignende dager som er forbundet med forhold?

Ja, om en kultur er slik at du skal dokumentere kjærlighet og forpliktelse gjennom forbruk og gaver. I Norge har det ført til en rekke kulturuttrykk importert fra USA. Det gjelder også valentinsdagen.

Det kan oppstå en forventning i en kultur om at en gaves verdi gjenspeiler hvor glad folk er i hverandre. Om du ikke gir gaver kan det nærmest indikere at du ikke er glad i partneren. Da får gavegiving en ny verdi også i etablerte par. Kulturen er med på å så usikkerhet rundt forholdet.

En annen mulig forklaring for gavegiving i etablerte par handler om graden av ustabilitet i par innenfor kulturen.

Jo mer flyktige også etablerte forhold er, altså hvor vanlig det er med kortvarige forhold, utroskap og skilsmisse i en kultur, desto mer er alle par i kurtisefasen. Desto viktigere blir det med gaver, også etter den første tiden.

Hvor viktig er gaver og den slags ved spesielle anledninger sammenlignet med den jevne bekreftelsen av forholdet fra dag til dag?

Jevn, daglig bekreftelse er sannsynligvis det viktigste. Hverdagene er livet. Men du vil kanskje i større grad huske spesielle markeringer og dyre gaver.

Litt ekstra oppmerksomhet til kjæresten kan lønne seg. Foto: Colourbox

Slike minner er vesentlige når et par vurderer hverandre. Noen minner er mer tilgjengelige og farger opplevelsen av hverdagen. Og vi venner oss ofte til hverdagen.

En funksjonell og uromantisk gave til jul, en glemt bursdag og ingen markering av valentinsdagen vil kanskje tolkes som tegn på manglende kjærlighet på tross av generelt svært gode hverdager.

Hva er det viktigste som skal til for at et forhold skal holde livet ut?

Personlighet, vil jeg si.

Felles barn forlater redet. Manglende troskap er en av de fremste risikofaktorene for brudd og knyttes til sosioseksuelle trekk, tendensen til å ha kortvarige, seksuelle forhold, og dermed til seksuell personlighet.

Det virker som om skilsmisse også skyldes genetikk, nok en gang sannsynligvis via personligheten.

Gir menn mer gaver enn kvinner i heterofile parforhold?

Kvinner husker gaver de har fått, menn husker gaver de har gitt.

Spesielt i begynnelsen av et forhold er det viktigere for kvinner at han signaliserer forpliktelse. At han vil bli hos henne. Da kan gaver være en del av dette.

Men legg merke til at kvinner kanskje generelt er høyere på gavegiving til venninner, til jul og den slags.