Nyoperert i tarmen? Vær forsiktig med ananas og klementiner. Illfoto: NTB scanpix

Klementiner kan tette tarmen på nyopererte

Har du nylig vært gjennom en operasjon i tarmen, kan det være farlig å spise klementiner.

– Det er lange trevler, fibre, i både mandariner og klementiner, som det også er i ananas. Det er ikke noe problem så lenge tarmen er frisk og normal. Hos dem som er nyopererte og har en fersk skjøt i tarmen, kan det være problematisk. Da kan det være nokså trangt, forklarer Arne Wibe.

Wibe er professor ved NTNUs Institutt for klinisk og molekylær medisin, og har jobbet som gastrokirurg i 35 år.

Personlig har han ikke operert noen på grunn av et stort inntak av klementiner, men han har operert mange pasienter som har fått fullstendig stopp i tarmen av mat som ikke passerer gjennom trange områder i tynntarmen.

Arne Wibe, NTNU og St. Olavs hospital

– Hvis det er noen som har en trang passasje i tynntarmen på grunn av betennelsestilstander etter en operasjon, pleier vi å nevne at en bør unngå klementiner og ananas. Da kan fibrene hope seg opp og stenge passasjen i tynntarmen. Det blir man sjuk av, da opplever man smerter, kvalme og oppkast, og må legges inn og eventuelt opereres, forteller Wibe.

Han forstår at folk ikke klarer å dy seg når det gjelder klementiner til jul.

– Klementiner og mandariner er veldig godt, og noe man kommer i julestemning av. Men det går an å drikke juice i stedet, råder han.

Luft av kål

Jula er ei tid der vi koser oss med mye mat vi kanskje ikke spiser fullt så mye av resten av året. Og det kan gi andre utfordringer for fordøyelsen enn forstoppelse.

Blant annet kan mye kål skape plager.

– Kål, som rødkål og surkål, er veldig godt, men påvirker tarmfunksjonen andre veien. Da får man løs mage, mye romlig og ulyder. Kål og erter gir mye luft i magen, sier Wibe.

Julemat kan skape trøbbel for fordøyelsen. Noen mener at akevitt skal være til hjelp, men det er det ikke vitenskapelig belegg for. Men den hjelper antagelig på humøret.  Illfoto: NTB scanpix

Luft i magen kan være ubehagelig, men ikke skadelig. Verre er det med stort inntak av alkohol.

– Blir det for mye drikkevarer, kan det påvirke leverfunksjonen og bukspyttkjertelen, forklarer han.

– Man sier ofte at en akevitt til julematen er med på å bryte ned fettet, stemmer det?

– Om man drikker en akevitt eller to til julematen, virker ikke det så mye på magen, men mer på stemningen. Jeg tror ikke det hjelper fordøyelsen, det er ingen forskning som tilsier det, forteller gastrokirurgen.

Unngå gallesteinsanfall

Er du plaget med gallestein, bør du være forsiktig med den feite julematen. Feit mat kan gi gallesteinsanfall, som kan bestå av plutselige smerter i øvre høyre del av magen, eventuelt ledsaget av kvalme, oppkast og oppblåsthet.

Wibe anbefaler alle som veit de er plaget av gallestein, til å modere mengden mat deretter.

– Man spiser gjerne mer, og har mer fritid i jula, og maten setter jo julestemningen. Mer og feitere mat kan gi flere plager fra gallestein, siden det er fett som utløser gallesteinsanfall, forklarer han.

– Alt med måte, så går det bra, avslutter Arne Wibe.