7 millioner tonn fisk og skalldyr går til spille i India. Nå etterlyser SINTEF norske industripartnere i kampen mot problemet. Foto: Guro Møen Tveit, SINTEF.

Indisk matsvinn på bordet til norske forskere

India er det landet som har flest underernærte mennesker i verden. I tillegg er det mye av den produserte maten som aldri blir spist; hele 30 prosent av landets matproduksjon blir til matsvinn. Det tilsvarer et økonomisk potensial på 26 millioner norske kroner.

Norske og Indiske forskere vil nå samarbeide for å redusere matsvinnet i marin sektor i India. Det er nemlig manglende muligheter til å kjøle råvarene og begrenset utnyttelse av restråstoff som er årsaken til at så stor del av de 7 millioner tonn fisk og skalldyr som produseres i landet går til spille.

I Norge er man god på både håndtering og utnyttelse av marine råvarer. I prosjektene ReFood og ReValue, som ledes av SINTEF Ocean, jobbes det med å skape samarbeid mellom norske universiteter og indiske partnere i både sjømatindustri, ved universiteter og forskningsinstitutter, for å redusere matsvinnet.

Et ledd i dette arbeidet er en workshop, som går av stabelen i Mumbai i India i november. Nå etterlyser SINTEF norske industripartnere som ønsker delta. Målet er å identifisere teknologiske og økonomiske muligheter som også bidrar til å redusere matsvinnet.

Ta kontakt med Kristina N. Widell i SINTEF for mer informasjon. Prosjektene er finansiert av midler fra Norge, EU og India.