Denne jerven overlevde hiuttak og emigrerte til Trøndelag. Foto: Trond Sverre Kristiansen/NTNU

Vaffeljerven på museum

  • Publisert 23.11.17

Norges eldste jerv levde i mer enn 20 år i Bymarka i Trondheim. Nå er den stoppet ut og kan ses ved NTNU Vitenskapsmuseet.

Jerven levde opprinnelig i Hedmark. Jervetispa og hennes valpekull ble utpekt av myndighetene til et såkalt hiuttak, for å redusere konfliktnivået med sauenæringen.

Valpene ble avlivet, men tispa kom seg unna. Den rømte etter hvert til en isolert tilværelse i Bymarka i Trondheim. Der levde den sammen med masse sau uten at det er registrert sauetap. Den har derimot fått mat og vafler fra hyttene på utfartssteder og særlig ved Elgsethytta.

I 2017 ble den observert sterkt avmagret, og den ble avlivet 29. august i år. Obduksjonen viste at jerven var nesten blind og hadde en stor svulst. Tannanalyser dokumenterte at den var minst 20 år gammel og er den eldste jerven vi kjenner til i Norge.

NTNUs taksidermist Per Gätzschmann har stoppet ut jerven.