Her testes verdens første autonome containerskip

Modelltestene av verdens første selvkjørende og elektriske containerskip foregår akkurat nå i Skipsmodelltanken. Om halvannet år skal skipet være klart til sjøsetting.

NULLUTSLIPPSBÅT: – Dette er et ekstremt viktig prosjekt. Vi ser at innovativ industri går sammen med vår allerede verdensledende maritime næring og skaper et helt nytt kapittel i norsk maritim historie. Dette kan være starten på noe helt fantastisk stort i den globale sammenheng, sa olje- og energiminister Terje Søviknes da det endelige designet på containerskipet nylig ble presentert foran et stor pressekorps i havlaboratoriet hos SINTEF.

Energieffektivt skrog

Skipsmodellen er designet av Marin Teknikk fra Sunnmøre, og skal gjennomgå grundig testing i de nærmeste ukene.
 – Resultatene viser at båten har en svært lav skrogmotstand. Skipet kommer til å bli miljøvennlig og effektivt i operasjon. Vi skal nå teste skipet videre. Det blir spennende å se om testresultatene i bølger blir like bra som i stille vann, sier seniorforsker og prosjektleder i SINTEF Ocean, Hans Jørgen Rambech.

Modellen av null-utslipps-båten Yara Birkeland ble avduket hos SINTEF i Trondheim.
Foto: Ole Martin Wold

Det er industriselskapet Yara som skal bygge det elektriske og selvkjørende skipet for å frakte gjødsel fra Yaras produksjonsanlegg i Porsgrunn til containerhavnene i Brevik og Larvik.

– Med dette nye batteridrevne containerfartøyet, flytter vi transport fra vei til sjø og kutter 40.000 turer med dieseldreven lastebiltransport i året. Slik vil vi redusere støy, lokal luftforurensning og klimapåvirkning. Samtidig forbedres sikkerheten på lokale veier, sier konsernsjef i Yara Svein Tore Holsether

Miljøpotensialet i storsatsningen er så lovende at Enova nylig bestemte seg for å støtte prosjektet med 133 millioner kroner.

– Interessen for autonom transport er stor, men samtidig er mange skeptiske til om det er mulig i praksis og om det er trygt. Det aller viktigste dette prosjektet vil bidra til, er å vise at selvkjørende og elektrisk godstransport til sjøs er gjennomførbart, og gir de effektene vi ønsker, sier administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i ENOVA.

Et stort pressekorps var til stede i havlaboratoriet for å se og høre om Yaras innovative skip.
Foto: Ole Martin Wold

Yara kommer trolig til å bruke rundt 400 millioner kroner på utvikling og bygging av skipet. I tillegg til bistand fra forskerne hos SINTEF, har Yara et tett samarbeid med Kongsberg som er eksperter på autonome løsninger. De ser mange utfordringer som må løses i tida som kommer.

Teknologisk puslespill

– Det er mange ting som skal på plass. Teknologisk er det en utfordring å få sydd dette sammen på en sømløs måte, hvor vi skal ta i bruk sensorikk som vi ikke nødvendigvis har brukt tidligere innenfor maritim skipsfart. Vi vet heller ikke ennå hvordan regelverket kommer til å bli for autonome fartøy. Det kan by på noen spennende utfordringer, sier konsernsjef i Kongsberg, Geir Håøy.

Olje- og energiminister Terje Søviknes tror autonomitet vil gi muligheter for mer transport til sjøs.
Foto: Ole Martin Wold

Energiministeren ser mange positive ting ved at Norge vinner kappløpet om å bli best og først på autonome skip.

– Det gir helt nye muligheter til å flytte gods fra vei til sjø. Det gir også en mulighet til å få verdiskapning i maritim sektor i tiårene som kommer, men selvfølgelig også en mulighet til å kutte CO2 utslipp og være med på den globale dugnaden som vi må ha for å bevege oss mot lavutslippssamfunnet i 2050, avslutter Søviknes.