Marie Skłodowska-Curie. Foto: Thinkstock

Fem EU-stipend til NTNU

Fem unge postdoktorer ved NTNU er tildelt individuelle Marie Skłodowska-Curie-stipend fra EU.

MARIE CURIE: Stipendet er ment å gå til de dyktigste postdoktorene innenfor sine felt, og går bare til folk som kan vise til resultater på toppnivå fra før.

Ifølge Universitetsavisa var det i denne omgangen 8946 søkere på individuelle stipend. Rundt 1200 av søkerne lykkes, ifølge EU-stipendets egne sider.

Stipendet er en del av Horisont 2020, EUs rammeprogram for forskning og nyskaping. Det har fått sitt navn fra den doble nobelprisvinneren Marie Skłodowska-Curie.

Tre til samme institutt

Institutt for datateknologi og informatikk får hele tre av de fem stipendene. De går til Ilias Pappas, Weifeng Liu og Sean Chester.

Pappas jobber med nyskaping, kunnskapsoverføring og kommersialisering.

Weifeng Liu kommer til NTNU fra Niels Bohr Institutet i København. Han arbeider med å utvikle mer energieffektive databrikker.

Sean Chester har blant annet jobbet med å forbedre flerkjerners mikroprosessorer og grafikkprosessorer.

To til fisk

Fakultet for medisin og helsevitenskap ble tildelt ett stipend. Det går til Pradeep Lal, postdoktor ved Kavliinstituttet. Veilederen hans er Emre Yaksi, og han er del av laget som arbeider med sebrafisk. Det har Gemini omtalt i denne saken.

Fiskehjerner avslører din hjernes hemmeligheter

Fakultet for naturvitenskap er også tildelt ett stipend. Det går til Fredrik Jutfelt ved Institutt for biologi. Hans arbeid er tidligere omtalt i Gemini to ganger. Lenker til sakene finner du under.

Havforsuring er dårlige nyheter for torsken

Fisk takler varme, men hetebølgen dreper dem